Aivan liian moni porilainen joutuu päivittäin lähtemään töihin, kouluun tai päiväkotiin, jossa sisäilma aiheuttaa oireilua: päänsärkyä, väsymystä, tulehduskierteitä, iho-oireita, nivelkipuja ym. Pitkittyessään oireilu saattaa johtaa vakavaan sairastumiseen. Tilanteeseen pitää puuttua ennen kuin näin käy.

On sekä epäinhimillistä että taloudellisesti kestämätöntä antaa ihmisten sairastua sisäilmaongelmien vuoksi. Kaupungin on kehitettävä varhaisen puuttumisen malleja, joilla oireilu tunnistetaan jo alkuvaiheessa ja ongelmia päästään ratkomaan ajoissa. Investoiminen sairauksien ennaltaehkäisyyn on samalla investoimista parempaan ja elinvoimaisempaan tulevaisuuteen.

Sisäilmaongelmat aiheutuvat useimmiten kehnosta rakentamisesta ja rakennusten kunnossapidon laiminlyönneistä. Iso osa 50-70- luvuilla rakennetuista kiinteistöistä on jo tullut elinkaarensa päähän. Tämä olisi tunnustettava. Pelkillä pintaremonteilla ei näistä rakennuksista saa enää käyttökelpoisia. Kaupungin tulisi huolellisesti arvioida koko kiinteistöomaisuutensa kunto ja selvittää rakennuksissa työskentelevien kokemukset sisäilman laadusta. On kaikkien kaupunkilaisten etu, että yhteisestä omaisuudestamme pidetään asianmukaista huolta.

Ongelmat eivät automaattisesti poistu rakennuskantaa uusimalla. Sisäilma-asiat on pidettävä mielessä myös uusia rakennuksia suunniteltaessa ja rakennusurakoita kilpailutettaessa. Suunnittelu- ja urakointivaiheissa on jo huomioitava rakenteiden kosteusvaurioriskit ja muut sisäilmaan vaikuttavat seikat. Mikään ei ole sen turhempi investointi kuin valmiiksi kosteusvaurioisen rakennuksen rakentaminen.      

Kaupungin on myös huolehdittava heistä, jotka ovat jo sairastuneet sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa. Työntekijöille on kehitettävä uusia työskentelytapoja ja koululaisille tapoja opiskella ilman altistumisen aiheuttamia ongelmia. Oireilu tai sairastuminen ei ole ihmisen omaa syytä, vaan epäterveellisen ympäristön aiheuttama katastrofi.


Minna Haavisto on sisäilma-asioihin myös oman kokemuksensa kautta perehtynyt tekniikan tohtori, Satakunnan Vihreiden toiminnanjohtaja sekä vihreä kuntavaaliehdokas Porissa.