Omavaraisuusasteen nostaminen omakotitalomme energiantuotannossa oli sittenkin helppo toteuttaa. Ulvilalainen Satmatic toimitti paneelit ja ohjeisti oikeanlaisen laitteiston hankkimisessa ja solen.fi melkein naapurista kävi asentamassa paikalleen ja kytkemässä sähkökaappiin. Invertteristä on hauska tarkastella paljonko sitä oikein tulee – aurinkoenergiaa. Samat lukemat ovat näkyvillä tietokonesovelluksessa reaaliaikaisena. Siistiä, helppoa ja vaivatonta.

Itselleni tuli yllätyksenä, että jo maaliskuussa tehoa on näin paljon. Insinöörikielelle muunnettuna olemme havainneet tällaisia lukemia: Päiväsaldo 9.55 kW, korkein huipputeho reilut 2 kW. Laitteistomme koko on maksimissaan 3 kW, eli tämän enempää se ei näillä paneelimäärillä voi tuottaa kesälläkään. Asentajan mukaan katolle voisi edelleen kiinnittää muutaman paneelin, jos tarvetta ilmenee. Ylijäämäsähkö myydään joka tapauksessa energiayhtiölle.

Suomen aurinko-olosuhteet muistuttavat Pohjois-Saksan vastaavia, ja vastoin yleistä luuloa, järjestelmä toimii parhaiten kevätauringossa, ei siis kuumimmilla kesähelteillä. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on tutkinut aurinkoenergiaa kattavasti. Suomen kesä on toki lyhyt, mutta Etelä-Eurooppaan verrattuna vuorokauden valotunteja on enemmän.

Miksi päädyimme sijoittamaan rahaa aurinkopaneeleihin? Omavaraisuuden nosto, sähkölaskun pieneneminen ja konkreettinen ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuminen olivat ratkaisevat tekijät. Talon jälleenmyynti on oma lukunsa, paneelit tuskin haittaavat ostajaa. Omakotitalon lämmitys talvella ei luonnollisesti onnistu aurinkoenergialla, mutta käyttösähköstä aurinko hoitaa oman osuutensa. Lämminvesivaraaja, pesukone, jääkaappi, tietokone, televisio ja kotitalouden monet ladattavat pienlaitteet ottavat virtaa suoraan verkosta.  Pyykit pestään kun aurinko paistaa.


Eeva Sinerjoki on akateeminen yrittäjä ja maisemantutkimuksen jatko-opiskelija, joka tuntee kutsumusta parantaa maailmaa ja pyrkii toimimaan opettavaisena esimerkkinä. Rakastaa kierrätystä ja jätteiden lajittelua. Vihreä ideologia on jalostunut vuosien ajan, metsäpalstalla asumisen ja ajattelun kehittymisen myötä.