Julkaistu Satakunnan Kansan mielipidepalstalla 21.3.2017

Kallo on nopeasti kohonnut suosituksi käyntikohteeksi eikä vähiten sinne ilmestyneen kahvipaikan takia. Samalla on voinut ihastua osittain suojelualueena olevan saaren ikiaikaisiin rantakallioihin ja vanhaan majakkarakennukseen.

Nyt kaupunki on myöntänyt saarelle rakennusluvan, joka horjuttaa monen porilaisen uskoa saaren tulevaisuuteen ainakin paikkana viettää rauhallista vapaapäivää. Lupa on myönnetty aivan majakan välittömään läheisyyteen merkinnällä: ”Tilapäinen rakennelma tai sen olemassaolon jatkaminen. Tilapäinen kahvila sisältäen myyntikojun 13 m2, lasipaviljongin 20 m2 ja terassin, viiden (5) vuoden määräajaksi”.

Kalloa on parin viime vuoden aikana pyritty kaupungin avustuksella kehittämään kävijöille suopeammaksi, mutta uusi lupa tuo tullessaan uhkia joita ei ole osattu ottaa riittävästi huomioon. Jo nyt autojen määrät haittaavat turvallista liikennettä kaikkien pyrkiessä aivan majakan tuntumaan. Pysäköintipaikkoja ei yksinkertaisesti riitä jokaiselle: liikenteen seassa jalankulkijat ja pyöräilijät ovat vaarassa.

Tuntuu kuin lupaa myönnettäessä on unohdettu terassilla olevan lasipaviljongin ja myyntikojun huumassa rakenteiden sopivuus yli satavuotisen majakan kylkeen. Kaupunkikuvatoimikunta on omassa lausunnossaan myöntänyt luvan ehdollisena ilmeisesti juuri sen sopivuudesta tai ehkä paremmin sopimattomuudesta kyseiseen paikkaan.

Ilmeistä myös on, että Kallossa purjehdustoimintaa harjoittava seura BSF, joka siis on naapuritontin haltija, ei ole etukäteen saanut mitään tietoa näin laajasta rakennushankkeesta! Aiemmin tapana on ollut pyytää naapurilta suostumus…

Jos haluamme Kallon säilyvän edes jonkin verran entisellään suosittuna syysmyrskyjen katselupaikkana ja raukeiden kesäpäivien viettopaikkana on myönnetty rakennuslupa peruuttava välittömästi.  Tapahtuuko tämä valituksen kautta vai onko kaupungilla siihen mahdollisuus esimerkiksi vuokrasopimusta muuttamalla sen tulemme pian näkemään.

Tapio Meri on vihreiden kuntavaaliehdokas Porissa.