Hyvä tavoite kaikkiin kuntiin olisi, että niiden metsistä suojeltaisi vähintään kymmenen prosenttia. Porin kaupungin maaomaisuudesta on suojeltu vasta alle kaksi prosenttia.

Porin tulisikin ehdottomasti tarttua KuntaMETSOn ja Luontolahjani-kampanjan vielä käyttämättömiin mahdollisuuksiin. Myös kansallispuistoa ja kaupunkipuistoa voisi laajentaa. Mallia voi ottaa Raumalta, jossa kaupunki teki viime vuonna hienon päätöksen rauhoittamalla kansallispuistoon rajautuen 1100 hehtaaria saaristoaan yksityisenä suojelualueena.

Porissa Selkämeren kansallispuistoon voisi liittää Outoori-Kallioluoto-Santakari saariryhmän. Silloin alueen virkistyspalveluiden ylläpito ja luonnonhoidon suunnitelmallisuus olisi taattu. Toinen vaihtoehto olisi rauhoittaminen yksityisenä suojelualueena, jolloin aluekokonaisuudelle tulisi kaikkia tasapuolisesti palvelevat rauhoitussäädökset.

Arvostettu Joutsijärven alue soveltuisi kansallispuisto- tai maakuntapuistoalueeksi. Alue on yksi Satakunnan maakuntakaavaan merkityistä hiljaisista alueista. Joutsijärven läheisyydessä on hienoja soita, kuten Kuhimasuo.

Porin kansallinen kaupunkipuisto rajoittuu tällä hetkellä Porin keskustan läheisyyteen. Sitä voisi laajentaa vaikka Toukarin suuntaan. Kyseinen joenranta-alue on kuuluisa huikeasta yölaulajien määrästä ja kerää keväisin sankoin joukoin linnuista kiinnostuneita ihmisiä yökuunteluretkille.

Etelä-Suomen vapaaehtoisen suojelun METSO-toimintaohjelman kautta kaupungeille korvataan pysyvässä suojelussa puuston arvo täysimääräisenä ja rauhoituksissa enintään 50%. Vuonna 2011 Porin kaupunki teki METSOkartoituksen laajalla osalla omistamiaan alueita tavoitteena tehdä suojelupäätöksiä. Hyviä kohteita löytyi kymmeniä. Tehtyjen kartoitusten perusteella olisi nyt järkevää tehdä päätöksiä suojelusta sekä laajentaa inventointeja.

Luontolahjojen osalta kunnan tulisi laittaa suojelualoite vireille omassa päätöksenteossaan vuoden 2017 aikana, jotta suojeltava alue tulee osaksi itsenäisyyden juhlavuoden suojelukohteita. Rauhoituksesta saa kunniakirjan ja Ympäristöministeriö tiedottaa asiasta kuntien niin halutessa.   

Suunnitelmallinen suojelupinta-alan kasvattaminen lisäisi Porin vetovoimaa ja virkistysmahdollisuuksia. Tämä on kaikkien etu, niin luonnon kuin ihmisten.


Sini Solala on neljän lapsen äiti. Koulutukseltaan hän on ylioppilas, eläintenhoitaja ja luontokartoittaja. Tärkeitä asioita Sinille ovat aina olleet luonto ja eläimet. Sini ajaa Porissa myös lapsiperheiden ja heikompiosaisten asiaa.