Julkaistu Satakunnan Kansan mielipideosastolla 22.2.2017

Kuntavaalit eivät yleensä herätä kovin suuria intohimoja ja äänestysprosentti jää harmittavan alas. Mielipidepalstojen perusteella ei laimeus suinkaan johdu mielipiteiden puutteesta. Sananikkareiden joukossa olisi useampi varteenotettava ehdokas, kunhan vain heidät saisi vakuutettua omista kyvyistään. Kuntavaaleissa päätetään, kenen käsissä päätöksenteko kotikunnassasi seuraavat neljä vuotta lepää. Kyseessä ei ole pikkuvaali, siksi päätin osallistua tähän ruljanssiin minäkin.

Poliitikkoja syytetään, usein aiheesta, egoismista tai pyrähtelystä. Omien etujen ajaminen puoluetoiminnan avulla on joidenkin ehdokkaiden motiivi tänäkin vuonna. Yhteiset asiat hoituvat siinä samalla. Egoismin lisäksi kiukuttaa välinpitämättömyys. Politiikassa pistäytyminen kuulostaa omahyväiseltä toiminnalta. Anne Bernerin ministeritaipaleen takkuisuus selittyy lausunnolla, jonka mukaan hän on politiikassa vain käymässä.  Mikäli ei ole tarkoitus tehdä pitkäjänteistä työtä yhteisten asioiden hyväksi, miksi ollenkaan vaivautua. Neljän vuoden aikana ehtii saada paljon pahaakin aikaiseksi.

Ihmiset ovat vieraantuneet politiikasta. Toisaalta poliitikkojen arvostelu sosiaalisen median välityksellä on yhä helpompaa. Moni väittää, ettei politiikka kiinnosta ollenkaan. Mistä sitten kumpuavat yhä pidemmäksi venyvät keskusteluketjut, aiheina talous, yhteiskunta, päätökset ja poliitikkojen sähläykset?  Politiikka tulisi sanana korvata sellaisella, mikä herättää myönteisempiä mielikuvia.

Sanan- ja ilmaisunvapaus on Suomessa maailman korkeimmalla tasolla. Poliitikot eivät nauti samaa koskemattomuussuojaa tavallisten ihmisten kanssa, joten heitä on lupa ja syytäkin arvostella. Loppujen lopuksi veronmaksajat maksavat tämän huvin, olivatpa kansakuntamme parhaat voimat valjastettuna omaan vaalityöhönsä vaikkapa rukousaamiaisella.

Omat kiinnostuksen kohteeni ovat työ, toimeentulo, eriarvoisuuden torjunta, koulutus ja pienyrittäjyyden puolustaminen. Olen kiihkeä perustulon kannattaja tilanteessa, missä kaikille ei pystytä tarjoamaan säännöllistä kuukausiansiota.

Kuntavaaleissa näemme, millaista suuntaa otamme tulevaisuuden päätöksissä. Nukkuvien osasto saattaa tänä vuonna olla ennätyksellisen suuri, johtuen monista petetyistä lupauksista. Oma puolueeni vihreät on yksi vähiten ryvettyneistä ja siksi helppo valinta. Päätös on sinun!

Kirjoittaja on Vihreiden kuntavaaliehdokkaana Porissa.