Talouselämä-lehti kertoi lokakuussa tuoreesta tutkimuksesta, joka osoitti, että maailman rikkaimmat ihmiset ovat nyt rikkaampia kuin koskaan. Myös Suomessa eriarvoisuus kasvaa esimerkiksi koronan aiheuttaman työttömyyden myötä. Tosin jo ennen koronaa meillä oli köyhiä. Moni ikäihminen elää taloudellisessa niukkuudessa pienen eläkkeen turvin.

Nämä ikäihmiset ovat niitä samoja ihmisiä, jotka keväällä koronan tullessa luokiteltiin riskiryhmiin kuuluviksi ja näiden ihmisten elämässä korostuu nyt koronan tuoma yksinäisyys. Kesällä julkaistun SDG indexin mukaan Suomi kuuluu maailman parhaisiin maihin, mutta köyhien vanhusten osuus Suomessa kasvaa. Tuskin Porissa tilanne poikkeaa tästä; ikäihmisten yksinäisyys ja köyhyys on kasvussa.

Ikäihmisten yksinäisyyden ja köyhyyden torjuminen ei ole Porissakaan vain sosiaalihuollon tehtävä. Kunnan peruspalvelut voivat vaikuttaa myös tämän ryhmän tilanteeseen. Erilaisia matalan kynnyksen toimintoja (esim. kirjasto, teatteri, museo) tulee tarjota jatkossakin. Ongelmaksi voi tosin monelle ikäihmiselle nousta toimintaan lähteminen ja liikkuminen.
Porissa tehtiin vuonna 2017 valtuustoaloite ja myöhemmin päätös siitä, että pientä lasta lastenvaunuissa tai rattaissa kuljettavalle on oikeus maksuttomaan matkaan paikallisliikenteen vuoroilla.

Tällainen oikeus tulisi nyt olla myös porilaisilla ikäihmisillä, varsinkin jos ikäihminen tarvitsee liikkumiseen apuvälinettä kuten rollaattoria. Muun muassa Turussa ja Joensuussa tätä on jo kokeiltu. Ilmaiset bussimatkat auttavat rollaattoreilla liikkuvia ikäihmisiä arjen selviytymisessä. Liikkumisen mahdollistaminen poistaa samalla yksinäisyyden tunnetta ja lisää mielen virkeyttä. Rollaattorit on rinnastettava rattaisiin paikallisliikenteen vuoroilla ja rollaattoria käyttävien asiakkaiden tulee saada matkustaa maksutta.

Krista Virtanen-Olejniczak
Porin kaupungin sivistyslautakunnan varajäsen (vihr.),
Satakunnan Vihreät Naiset ry. (varapj.)