YK:n alainen kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee tässä kuussa raportin mikä kertoo yhä suurempana huolen ilmaston lämpenemisestä. Päivittäin voimme lukea muutoksen johtuvan lähinnä ihmisen toimista pallollamme. Liikenteen päästöt ovat noin neljännes ja vielä lentoliikenteen ollessa kasvussa saa se ostaa polttoaineensa pääosin verottomana myös Suomessa.

Sopivasti tuli tieto yhden lentoyhtiön konkurssista nyt kun kaupungin johto taas kerran on valitsemassa lentoyhtiötä, joka tullee saamaan satojatuhansia euroja veronmaksajien rahoja. Tämä siksi, jotta johto ja pari kansanedustajaa pääsee lentämällä Helsinkiin.

Muutama suu huutaa tarvetta säilyttää lentoyhteys Poriin. Yhtenä väitteenä heillä on ettei bisnes voi tulla Poriin ilman lentoyhteyttä. Kysynkin kuinka monta tärkeää ja välttämätöntä asiakasta ja kauppaa on jäänyt tekemättä tai näkemättä nyt kun lentoyhteyksiä Porista ei ole ollut. Nekin vähäiset bisneslennot joita oli aiemmin, ovat vähentyneet Tecnipin ja Venatorin  myötä. Hyvänä puolena tietty on että olemme omalta osaltamme  välttäneet päästöjä.

Ehdotan, että lentoliikenne lopetetaan ainakin kaupungin tukemana ja kaikkeen lentoliikenteeseen lisätä tuntuva lentovero joka ohjataan raideliikenteen kehittämiseen. Kuitenkin järkevämmin kuin nyt valtiovallan antama almu Tahkoluodon radan sähköittämiseen.

Kaupungin johdon pitää siis ärähtää lentoliikennesuunnitelmille ”tämä jää tähän” ja alkaa tehdä työtä raideliikenteen kanssa. Unohtaa hölmöilyt tässä vaihessa tunnin junasta Helsinkiin semminkin kun asiasta puhuvat keskenään kolme suurta Helsinki, Tampere ja Turku. Yrittäkää nyt ensin tunnin yhteyttä Tampereelle!

Tapio Meri

Pori