Kotikaupunkia vehreämpää ja vihreämpää keskustan läheisiä puistoalueita saa hakea lähikaupungeista. Kirjurinluodon kaunis puisto kutsuu ulkoilemaan, Pelle Hermannin puisto leikkimään maksutta, uimaranta virkistäytymään lämpöisinä kesäpäivinä ja auringonottajia viheriöilleen. Kaikki nämä ylellisyydet ovat kaupunkilaisten käytössä maksutta ja kävely- tai pyöräilyetäisyydellä. Näihin upeisiin kohteisiin saapuu vieraita retkelle mm. keväisin koululuokkia, kerho- ja päiväkotiryhmiä sekä kesäisin lapsiperheitä muista kunnista ja kaupungeista.

Keskustan torin, Käviksen ja kauppahallin alue on kesäisin melko vireä turistien vierailukohde. Perinteiset Ojalan piirakat, torikahvila, jäätelökioski ja vihannes- ja marjamyyjät ovat torin sielu ja perinne. Torilta toimii yhteydet busseilla lähiöihin ja lähikaupunkeihin. Torilla tavataan, aina kun on syytä ja ilmankin. Tori on kohtaamispaikka!

Yyterin upeat hiekkasärkät ja pitkä hiekkaranta keräävät kesällä retkeilijöitä sekä auringonpalvojia. Talvisin Yyterin rannat ja dyynit kutsuvat ulkoilijoita nauttimaan mahtavista ja monipuolisista maastoista aina hiihtoladuista, lasketteluun ja muuhun ulkoiluun. Yyterissä on myös mahdollisuus mökkeilyyn tai kylpylähotellin palveluihin.

Meri-Porissa luonto kutsuu Reposaaren kauniille takarannalle haaveilemaan auringonlaskussa, Mäntyluodon Kallo katsomaan myrskyävää merta ja Yyteri golf kutsuu kaikki golffaajat reiteilleen. Mäntyluodon vanha hotelli toimii edelleen sekä Reposaaren Merimestassa saa perinteiset kalaherkut. Porissa ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.

Joskus on tehtävä matka, jotta näkee lähelle. Porissa on kaikki kaunis lähellä. Kuinka me valjastaisimme nuo kaikki kauniit, kaikille käytössä olevat kohteet niin, että suojelisimme ympäristöämme ja tukisimme pienyrittäjyyttä? Kuinka vireyttäisimme vehreät ja vihreät kohteemme niin, että tekisimme Poristamme Satakunnan vetovoimaisimman kaupungin – pääkaupungin?

Onko ratkaisu tarjota pienyrittäjille edullista markkinapaikkaa torilta, jokirannasta, kirjurin kioskeista, Kallon kahvilan tukeminen ja Yyterin alueen palvelujen edelleen kehittäminen? Pitäisikö meidän järjestää Porin vireyttämisestä ideakilpailu kaupunkilaisille ja vaikka ulkopaikkakuntalaisille? Siinäpä meillä pohdittavaa ja uusia askelmerkkejä kehitettäväksi ja vietäväksi eteenpäin.


Teija Österlundilla on ammatillisen opetuksen ja ohjauksen pitkä kokemus. Hän on lehtori ja opinto-ohjaaja sekä sivutoiminen yrittäjä.