Sosiaali- ja terveyspuolen asioista eivät ehdokkaat enää puhu niin aktiivisesti. Syyhän on SOTE-uudistus, joka siellä kummittelee. Itse koen, että nämä asiat ovat edelleen hyvin tärkeitä. Päättäjät maakuntatasollakin tulevat olemaan osaltaan myös porilaisia päättäjiä. Porilaiset tarvitsevat samalla lailla kuin aikaisemminkin hyvää sosiaaliturvaa ja terveydenhoitoa. Ei lopeteta puhumistä näistä asioista!  

Nyt voimme kuitenkin ehkä paremmin ymmärtää, että juuri sote-puolella hoidetaan seurauksia, joita syntyy, kun kuntapolitiikan muilla sektorilla epäonnistutaan. Esimerkiksi varhaiskasvatus, koulujen ongelmat (kiusaaminen, syrjäytyminen, homeongelmat, epäterveellinen ruoka, liikkumattomuus jne.), nuorten rauhattomuus, koulutukseen pääsy, harrastukset, ennaltaehkäisevä terveystyö, lapsiperheiden ongelmat, kalliit asunnot tai asunnottomuus, omaishoitajien asema, pienyrittäjien taistelu toimeentulosta, isot työllistävät yritykset menevät muualle aiheuttaen työttömyyttä ja verotulojen menetystä, tyhjenevät kylät ja niiden palvelut sekä lopetettavat koulut… Lista on loputon. 

Esimerkki. Jos lapsi joutuu kiusaamisen kohteeksi hyvinkin pienenä, seuraamukset voivat olla kauaskantoiset. On varmasti olemassa erilaisia käytäntöjä, joiden avulla voidaan eliminoida kiusaaminen koulusta. Myös myöhemmässä vaiheessa varsinkin pojilla on riski syrjäytyä ja he tarvitsevat erityistä huomiota, että saavat harrastaa, eivätkä jää ilman koulutuspaikkaa peruskoulun loputtua. Vihreiden ohjelmaan tämä aihe kuuluukin, mikä on erittäin positiivinen asia.

Jos kuvittelee, että kuntiin ei jää paljon asioita hoidettavaksi sote-uudistuksen jälkeen, erehtyy. Ei näitä asioita voi niin jyrkästi erottaa toisistaan.  Kaikki vaikuttaa kaikkeen.


Ritva Lepistö on Poriin  kahdeksan vuotta sitten Seinäjoelta muuttanut sairaanhoitaja. Hän on toiminut 35 vuotta erilaisissa terveydenhoitoon liittyvissä tehtävissä, myös kehitys- ja näköalapaikoilla.  Hänellä on Porissa oma yritys Hoitopiste CarmaTerapio. Ritva on toiminut 15 vuotta aktiivisesti politiikassa.