Julkaistu SK 21.2.2010

Fennovoimako rikastaa Satakuntaa?

Toimitusjohtaja Kimmo K. Nurminen (SK 16.2) jatkaa jo aikaisemmin tämän lehden mielipidesivulla ollutta kirjoittelua Fennovoiman (FV) tuomasta ”hyödystä” Satakuntaan. Erikoisesti hän korostaa johtamiensa energialaitosten Kokemäen Sähkö Oy:n ja Paneliankosken Voima Oy:n saamaa etua, mikäli kolmanneksen ulkomaisessa omistuksessa oleva ydinvoimayhtiö saisi luvan uudelle ydinreaktorille. Nämä yhtiöt kun ovat sijoittaneet rahaansa FV:n omistamiseen. Hätä on tietysti suuri semminkin kun FV:n organisaatio lehtitietojen mukaan puretaan jos lupaa ei myönnetä.

 

Kirjoitus antaa ymmärtää kuluttajien hyötyvän halvan energian muodossa, jos FV saa rakennusluvan ydinreaktorilleen. Tähänastisen hintatahdin suomalaisessa energiapolitiikassa on määrännyt aina kalliilla tavalla tuotettu energia riippumatta siitä mikä on ollut kunkin sähköyhtiön tapa energiaa tuottaa. Onkin vaikea uskoa lupaukseen sähkönhinnan halpenemisesta kuluttajalle FV:nkaan tapauksessa. Mahdollisen hyödyn korjaisivat tietenkin yhtiöt ja niiden osakkeiden omistajat, eivät yksityiset mökinomistajat.

 

Toki ymmärrän toimitusjohtajan yhtenä tehtävänä olevan mahdollisimman suuren voiton tuottaminen yhtiöiden osakkeenomistajille. Monet liikelaitokset tänä päivänä panostavat myös ympäristökysymyksiin. Yksityisenkin yrityksen johdolta voinee vaatia laajempaa katsantokantaa kuin pelkkä taloudellinen voitto. FV:n mahdollinen rakentaminen pohjoiseen tuhoaisi mielettömän määrän lähes koskematonta luontoa. Ja aivan samoin kuin ydinvoiman lisärakentaminen minne tahansa maassamme, tekisi se Suomesta ydinjätteiden ikiaikaisen hautapaikan.

 

Nurmisen johtamiin yritysten voittojen ja ennen kaikkea paikkakuntien työllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen on turvallinen ratkaisu. Tuottamalla samalla ratkaisulla sekä sähköä että lämpöä nämä tavoitteet ovat saavutettavissa ja myös kopioitavissa kaikille 48 paikalliselle energiayhtiölle.. Näin rahat olisi sijoitettu kotimaiseen uudistuvien energiamuotojen kehittämiseen eikä satsattu tuotantoon, jolla ei ole turvallista tulevaisuutta..

 

Tapio Meri (vihr.)
Pori