Mielipide / Satakunnan Kansa / pe 27.5.2016
Muutamasta kympistä satoihin euroihin vuodessa – tähän hintahaitariin asettuu ehkäisyn hinta vuositasolla. Monelle nuorelle ne ovat suuria, jopa mahdottomia summia maksettavaksi, vaikka kyseessä on selvä hyvinvointia edistävä tekijä. Porin kaupungin on aika asettua maamme kärkeen nuorten seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tarjoamalla ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille kuntalaisille.
Tällä hetkellä Pori tarjoaa ehkäisyneuvontaa maksutta alle 23-vuotiaille. Tämä on hieno asia ja moni nuori, itseni mukaan lukien, on saanut laadukasta palvelua ehkäisyneuvolasta. Porissa on siis jo otettu ensiaskeleet nuorten seksuaaliterveyden edistämistyössä, mutta vielä on tehtävää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suosittanut ilmaisen ehkäisyn tarjoamista alle 20-vuotiaille, mutta vain harvassa kunnassa tähän on tartuttu. Laitoksen arvion mukaan yhden lääkkeellisen raskauden keskeytyksen hinnalla kustannetaan ehkäisy vuodeksi 5-6 nuorelle, kunnasta riippuen. Rauma on tarttunut tähän ja tarjonnut jo muutaman vuoden ajan ilmaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille kuntalaisille. Tulokset ovat olleet erinomaiset. Alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet selkeästi, samoin sukupuolitautitartunnat.
On selvää, että ilmainen ehkäisy lisää sen käyttöä. Raha ei saa olla este ehkäisyn käytölle. Tarjoamalla ilmaisen ehkäisyn, vähenevät ei-toivotut raskaudet, raskaudenkeskeytykset ja sukupuolitautitartunnat. Positiiviset vaikutukset nuoren henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ovat selkeät, eikä sille saa laittaa hintalappua.
Muutin Poriin viime syksynä ja sain tuttavaltani kuulla, että Porissa on ehkäisypalveluille ikäraja ihmettelen tätä suuresti. Olen kotoisin Porvoosta ja siellä ikärajaa ehkäisypalveluille ei ole. Näin sen minusta pitäisikin olla.
Hei A,
Kiitos viestistäsi. Tähän asiaan tullaan ottamaan vahvasti kantaa ja asiaan vaaditaan muutosta parempaan!
Aurinkoisin terveisin,
Laura Pullinen
Hei Laura! Ajatuksesi ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on hyvä ja olet oikeassa siitä, että se todennäköisesti vähentäisi ei-toivottujen raskauksien määrää samoin kuin niiden keskeytyksiä ja varmasti lisäisi myös nuorien hyvinvointia. Lukisin mielelläni tutkimuksen, jonka tuloksiin (ilmaisen ehkäisyn myötä sukupuolitautitartunnat ovat vähentyneet) mielipiteessäsi viittaat.
Itse en näe, että ilmaisella hormonaalisen ehkäisyn tarjoamisella olisi merkittävää vaikutusta sukupuolitautien määrään, vaikutus voisi olla jopa päinvastainen, jos (ja kun) nuoret ajattelevat seksin olevan huoletonta kumppanin kuin kumppanin kanssa kun hormonaalinen ehkäisy käytössä, mutta unohdetaan, että kondomi on se ainoa ehkäisymuoto, joka oikein käytettynä suojaa sukupuolitaudeilta.
Porin kaupunki tarjoaa tavallaan ilmaisen ehkäisyn juurikin kondomien avulla, joita on ilmaiseksi haettavissa niin ehkäisyneuvolasta kuin kouluterveydenhuollostakin. Nuorilta tämä edellyttää sen vaivan, että tulevat nämä paikan päältä hakemaan. Näin ollen, en pidä argumenttiasi ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta relevanttina sukupuolitautien ehkäisyn osalta, sillä tähän Porin kaupunki tarjoaa jo ratkaisunsa, pallo on nuorilla itsellään.
Onko viittaamassasi tutkimuksessa sukupuolitauti tartuntojen vähentyneisyys suoraan osoitettavissa ilmaisen ehkäisyyn tarjoamisella vai pystytäänkö siitä erottelemaan esim. terveysneuvonnan vaikutus kyseiseen muuttujaan? Sillä omasta näkökulmastani myös terveyskäyttäytyminen suojaa paremmin sukupuolitaudeilta kuin ilmaiseksi saatava hormonaalinen ehkäisymenetelmä.
Hei TK,
Kiitos viestistäsi!
Olet oikeassa – hormonaalisen ehkäisyn käyttö ei suojaa sukupuolitaudeilta. Ehkäisyneuvonta onkin merkittävin tekijä näiden tautien ehkäisyssä. Esimerkkinä käytin kirjoituksessani Raumaa, jossa ollaan saatu positiivisia tuloksia myös sukupuolitautitartuntojen osalta ilmaisen ehkäisyn (ehkäisypillerien lisäksi myös kondomien) tarjoamisella. Nämä tulokset ovat varmasti yhteisvaikutusta neuvonnasta ja maksuttomuudesta.
Joka tapauksessa ehkäisytavan valinta on yksilöllistä. Sekään ei ole hyvä vaihtoehto, että nuorelle automaattisesti tarjotaan ehkäisymenetelmäksi vain ehkäisypillereitä – nekään eivät ole kaikille sopivia. Neuvonta on siis tarpeen jokaisen näitä asioita miettivän nuoren kohdalla. Se, että neuvontaa on tarjolla jo nyt, on hieno asia ja vaikuttaa jo nyt positiivisesti nuorten terveyskäyttäytymiseen.
THL on suosittanut ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille jo vuodesta 2007. Lisää asiasta voi lukea esimerkiksi Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmasta 2014-2020: http://www.julkari.fi/handle/10024/116162
Ystävällisesti,
Laura Pullinen