lauramv-200x300Mielipide / Satakunnan Kansa / pe 27.5.2016

Muutamasta kympistä satoihin euroihin vuodessa – tähän hintahaitariin asettuu ehkäisyn hinta vuositasolla. Monelle nuorelle ne ovat suuria, jopa mahdottomia summia maksettavaksi, vaikka kyseessä on selvä hyvinvointia edistävä tekijä. Porin kaupungin on aika asettua maamme kärkeen nuorten seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tarjoamalla ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille kuntalaisille.

Tällä hetkellä Pori tarjoaa ehkäisyneuvontaa maksutta alle 23-vuotiaille. Tämä on hieno asia ja moni nuori, itseni mukaan lukien, on saanut laadukasta palvelua ehkäisyneuvolasta. Porissa on siis jo otettu ensiaskeleet nuorten seksuaaliterveyden edistämistyössä, mutta vielä on tehtävää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suosittanut ilmaisen ehkäisyn tarjoamista alle 20-vuotiaille, mutta vain harvassa kunnassa tähän on tartuttu. Laitoksen arvion mukaan yhden lääkkeellisen raskauden keskeytyksen hinnalla kustannetaan ehkäisy vuodeksi 5-6 nuorelle, kunnasta riippuen. Rauma on tarttunut tähän ja tarjonnut jo muutaman vuoden ajan ilmaisen ehkäisyn alle 20-vuotiaille kuntalaisille. Tulokset ovat olleet erinomaiset. Alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet selkeästi, samoin sukupuolitautitartunnat.

On selvää, että ilmainen ehkäisy lisää sen käyttöä. Raha ei saa olla este ehkäisyn käytölle. Tarjoamalla ilmaisen ehkäisyn, vähenevät ei-toivotut raskaudet, raskaudenkeskeytykset ja sukupuolitautitartunnat. Positiiviset vaikutukset nuoren henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ovat selkeät, eikä sille saa laittaa hintalappua.