Nuorten mielenterveyspalvelut ovat ruuhkautuneet vuosi vuodelta enemmän kansallisena ilmiönä jo ennen koronan tuomaa huimaa lisää palveluiden tarpeeseen. Porissa koulupsykologien vähyys on ollut paikallinen ongelma jo useita vuosia. Ihmettelenkin, miten koulupsykologien puute on tullut nyt päättäjille yllätyksenä? Eikö alati huononevasta tilanteesta nuorten mielenterveyspalveluissa kulje tietoa ruohonjuuritasolta esimiestason kautta päättäjille?

Sivistyslautakunnan esityslistalla on ollut hiljattain psykologivakanssien lisääminen. Tämä ei riitä, kun useampi paikka ammottaa jo nyt tyhjyyttään ja tekijöitä on lähtenyt hiljattainkin. Tarvittaisiin konkreettisia tekoja psykologien rekrytoimiseksi ja heistä kiinni pitämiseksi. Olisiko yksi vaihtoehto rekrytoijan palkkaaminen? Ylikuormitetun työn tekeminen houkuttelevaksi on haaste, johon on tartuttava. Nuorta työsukupolvea houkuttelee uimahallialennuksen sijaan ainakin mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa ja mahdollisuus kehittyä.

Myös koulupsykologien pelikavereiden pitäisi olla kunnossa. Oppilashuollon sisäisten verkostojen tulee olla hereillä yhteistyöhön esimerkiksi massiivisten koulupoissaolojen selvittämiseksi ja kouluterveydenhoitajilla ja kuraattoreilla riittävästi aikaa käytettävissä varhaisten psykososiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Lisäksi koulupsykologin tutkimustuloksia tulkitsemaan ja löytyneitä asioita hoitamaan pitäisi olla riittävästi koululääkäreitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia käytettävissä. Ehdottoman tärkeää olisikin palkata Nuorten vastaanottoon tai kouluille pari psykiatrista sairaanhoitajaa lisää perkaamaan koronan jälkipyykkiä.

Nuorten mielenterveysongelmiin puuttuminen varhain on kustannustehokasta, koska puolet aikuisten mielenterveydenhäiriöistä ilmenee jo nuoruusiässä ja olisivat silloin jo hoidettavissa. Eli monta sairauslomaa, työttömyysjaksoa ja runsaasti inhimillistä tuskaa saataisiin ehkäistyä, kun nuoret saataisiin ajoissa elämän syrjään kiinni.

Reetta Vähätalo-Amhdak on koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri, nuorisopsykiatrian tohtorikoulutettava  ja kuntavaaliehdokas Porissa.