Johtaja Kalle Saarimaa Recycling and Waste Solutions Fortumista kehuu (SK 13.1.) tuhkien käsittelyn uudella prosessilla olevan askel kohti tehokkaampaa jätteiden hyötykäyttöä sen vähentäessä Saarimaan mukaan kaatopaikkaamista ja samalla pienentää merkitsevästi hiilidioksidipäästöjä. Pyrkimys kiertotalouteen ja maisemien pilaamisen estämiseksi on totta kai oikea askel. Nyt Fortum on esittämässä yhtenä ”parannuskeinona” jätteiden siirtämistä mereen.

Saarimaa toteaa laitoksen jätevesien käsiteltävän monivaiheisessa vesienkäsittelyprosessissa haitta-aineiden poistamiseksi. Aiemmin kun ympäristölupaa käynnistettiin, oli aluehallintoviraston kanta kielteinen esitettyihin päästömääriin. Samoja lukuja silloin Ekokemin nimellä Fortum esitti yleisötilaisuudessaan väittäen niiden perustuvan monivaiheiseen ja pitkäaikaiseen työhön Kouvolan (?) koetehtaalla. Avin kannan tultua ilmi arvot muuttuivat kuin taikaiskusta esimerkkinä syanidin 46,5 kg/a > 1, 6 kg/a ja öljyhiilivedyt 155 > 15,5. Mitään ymmärrettävää vastausta tähän ei saatu yleisötilaisuudessa sitä kysyttäessä.

Huolimatta siitä kuinka monivaiheinen prosessi suunniteltu jätevesien puhdistus on, johtaa se kuitenkin haitta-aineiden joutumista mereen, kuten Saarimaakin toteaa. Miten tämä sopii Fortumin arvoihin, sitä on syytä ihmetellä. Samainen ongelma kun voitaisiin suljetussa kierrossa poistaa lähes kokonaan jolloin myös valtavat suolamäärät eivät joutuisi mereen.

Vaasan hallinto-oikeus ei Saarimaan mukaan päätöksessään ottanut kantaa laitoksen teknisiin ratkaisuihin. Ehkä se tulee esiin seuraavalla kierroksella, ellei Fortum ymmärrä jo nyt tehdä korjausliikettä oikeaan suuntaan, siis puhtaampaan luontoon.

Tapio Meri
Pori