Porin kaupungin tarpeessa kehittää Yyteriä lienee löytynyt älyttömyyden huippu. Yyterin hiekkarantojen uudeksi vetonaulaksi harkitaan 200-300 metristä kiinteää laituria. Likaisen työn vastuu koerakentamisessa on ilmeisesti siirretty erikoisasiantuntija Matti Lankiniemen harteille. Hän toteaa hyvinkin suoraan, mitkä mahdolliset ongelmat ovat odottamassa.

Kuten SK (3.8.) kirjoitti jo toista kertaa, ei juuri huonompaan paikkaan laituria voisi ajatella. Tarjolla on jäätynyttä meren pintaa, ahtojäitä, riepottelevaa etelän- ja lännenvälistä tuulta juuri niistä ilmansuunnista jotka Porin merialueella ovat yleisimmät. Varsinais-Suomen ely-keskuksen ei soisi unohtavan Naturan läsnäoloa, ei vesilain määräämiä velvoitteita, ei mahdollisesti lisääntyvää moottorikäyttöisen meriliikenteen tuomia ongelmia. Eiköhän aluehallintovirasto ottaisi ely:n kielteisen kannan huomioon eikä myöntäisi kiinteän laiturin rakennuslupaa.

Perimmäinen kysymys on miksi laituri rakennettaisiin. Lisäisikö se jotenkin Yyterin vetovoimaa? Tulisivatko matkailijat ihailemaan laituria, kävisivätkö paikkakuntalaiset enemmän muina kuin parina kesäkuukautena rannalla? Olisiko tuulien tuivertamalta laiturilta mahdollista aloittaa huviveneilyä avomeren suuntaan? Ei! Vai onko ajatuksena löytää parkkipaikka muutamalle vesillä liikkujalle kesän ajaksi? Ai niin, kuka parkkipaikan maksaa?

Yyteriä on ”kehitetty” jo vuosikymmeniä ja sen kauneus ja lumo ovat pysyneet auringossa, merinäkymässä ja hienossa hiekkarannassa. Jos kaupunki haluaa kehittää Yyteriä, satsattakoon luontoon, ei sen pilaamiseen. SK:n kuva (3.8) symbolisoi oivasti ”rakentamisen” ja luonnon välistä pysyvää ongelmaa.

Kansikuva: VisitYyteri / Porin seudun matkailu oy MAISA