Porin on aika asettua maamme kärkeen nuorten seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tarjoamalla maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille kuntalaisille. Se on nurten tasa-arvoa ja hyvinvointia edistävä teko.

Kunnalla on velvollisuus järjestää ehkäisyneuvolapalvelut. Porissa onkin otettu ensiaskeleet nuorten seksuaaliterveyden edistämistyössä ja tällä hetkellä kaupunki tarjoaa ehkäisyneuvontaa maksutta alle 23-vuotiaille. Ehkäisyneuvola tekee tärkeää työtä. Sieltä moni nuori on saanut apunsa tässä, vähän kiusaannuttavassakin, asiassa.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei tarkoita sitä, että nuoret ryhtyvät oikopäätä holtittomiin irtosuhteisiin. Päin vastoin. Maksuttoman ehkäisyn myötä lisääntyy myös nuorten vastaanottama seksuaalineuvonta, jonka myötä tietoisuus lisääntyy ja oikeat ehkäisyvälineet löytyvät.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on myös tasa-arvoteko. Se tasaa nuorten välistä eriarvoisuutta ja vastuu ehkäisystä jakautuu tasaisemmin sukupuolten välille.

Ehkäisyn hinta vuositasolla on kaikkea muutaman kympin ja satojen eurojen välillä. Nämä ovat nuorelle suuria, jopa mahdottomia summia maksettavaksi. Yhdenkään nuoren naisen ei soisi käyvän läpi raskaudenkeskeytystä siksi, että on joutunut tekemään päätöksen ruokakassin ja ehkäisypillerireseptin välillä.

Tarjoamalla ilmaisen ehkäisyn, vähenevät ei-toivotut raskaudet ja raskaudenkeskeytykset sekä sukupuolitautitartunnat. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään kaikkein eniten 20-24-vuotiaiden ikäluokassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on arvionut, että yhden lääkkeellisen raskauden keskeytyksen hinnalla kustannetaan ehkäisy vuodeksi 5-6 nuorelle. Esimerkiksi Vantaalla maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on todettu tuovan selkeitä kustannussäästöjä.

Kuitenkin tärkeintä ovat positiiviset vaikutukset nuoren henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Ne ovat kiistattomat, eikä niille saa laittaa hintalappua.


Laura Pullinen on 24-vuotias viestintäalan yrittäjä, kuntavaaliehdokas ja Porin seudun Vihreiden puheenjohtaja, joka on itsekin vastaanottanut Porin kaupungin perusturvan ehkäisyneuvolan laadukkaita palveluita.