Julkaistu Satakunnan Kansan mielipideosastolla.

Helsingissä ryhdyttiin jokin aika sitten kokeilemaan vegaaniruokapäiviä muun muassa päiväkodeissa. Kasvisruokapäivät ovat jo useamman vuoden ajan kuuluneet moniin suomalaisiin kouluihin. Tämä on hieno tapa opettaa lapsille, että vegaani- ja kasvisruokavaliot voivat olla täysin normaali asia.

Helsingin esimerkki on osoittanut, että lapset ovat ottaneet kokeilun hyvin vastaan. Liha- ja maitokarjan tehotuotannossa on valtaisia ongelma niin eettisesti kuin ympäristönkin kannalta. Myös terveytemme on vaakalaudalla punaisen lihan valtaisan ylikulutuksen vuoksi.

Syödessämme esimerkiksi nautaa, tuon naudan syömän soijan sisältämä energia ei siirry meille suoraan, vaan siitä katoaa osa matkan varrella. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mikäli kaikki se viljelysmaa, joka nykyisin käytetään lihakarjan rehun tuottamiseen, käytettäisiin suoraan ihmisille, voitaisiin nykyisellä tuotannolla helposti ruokkia koko maailman väestö.

Lihan- ja maidontuotannon arvioidaan tuottavan peräti puolet kaikista maailman kasvihuonepäästöistä. Se on valtava määrä ja lisäksi lihantuotantoon kuluu moninkertainen määrä vettä verrattuna kasvisruokavalioon.

Olisi tärkeää, että siirrymme ruoantuotannossamme kestävämpiin vaihtoehtoihin: kasviproteiineihin, lähituotantoon ja luomuun. ”Mutta ainahan lihaa on syöty”. Kyllä, mutta lihankulutuksemme on viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana moninkertaistunut – samoin kuin ihmisten määrä maapallolla.

Suomessa ollaan ylpeitä niin varhaiskasvatuksemme kuin peruskoulumme kansaa sivistävästä vaikutuksesta. Koulu- ja päiväkotiruokailuilla on tärkeä rooli esimerkin näyttämisessä. Vegaani- ja kasvisruokapäivillä lisäämme oppilaiden valinnanvaraa ja samalla vähentäisimme kouluruokailujen ympäristökuormaa.

Monet kasvisvaihtoehdot ovat huomattavasti lihaa edullisempia – rahavaikeuksissa painivia kuntia luulisi säästömahdollisuus kiinnostavan. Haluaisin rohkaista kotimaisia ruoantuottajia tarttumaan rohkeasti uusiin haasteisiin: nyhtökaura ja härkis ovat osoittaneet, että uudenlaiselle ruoalle on kysyntää. Lisäksi suomalainen ilmasto soveltuu erinomaisesti juuri kauran tai härkäpapujen viljelyyn.

Tarvitsemme Porin kouluihin kasvisruoka- ja vegaanipäiviä. Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan meidän kaikkien panosta, niin pienissä kuin isoissakin asioissa. Kasvisruoan tarjoaminen kerran viikossa ei liene liikaa vaadittu.