Yllättäen ilmestyi Messipojanpuisto 2, Pormestarinluodossa, liukumäkeen ilmoitus että leikkipuisto tullaan poistamaan. Poistolla tavoitellaan säästöjä. Päätös on järjenvastainen.

Leikkipuiston sijainti on täydellinen kerrostalojen keskellä. Lapset menevät sinne omaehtoisesti ja vanhemmat voivat seurata heidän touhujaan ikkunasta. Siellä onkin lapsia aamusta iltaan, joten käyttöaste on korkea. Seuraavaksi lähimpään leikkipaikkaan, Messipojanpuisto, on kulku juoppopuiston läpi, eikä kukaan halua sinne laittaa lapsiaan ilman aikuista. Messipojanpuisto on surkeassa kunnossa ja syrjässä, sen voisi purkaa eikä kukaan edes huomaisi. Lisäksi sen ympäristössä liikkuu puistotoimen työkoneita, jotka aiheuttavat turvallisuusriskin lapsille. Siinä olisi sopivampi säästökohde.

Pihan leikkipuistossa naapuruston lapset ja aikuiset tutustuvat. Vallitseva hyvä yhteisöllisyys onkin juuri syntynyt pihatapaamisten johdosta, joten puistolla on myös aikuisiin syrjäytymistä estävä, ja osalle myös kotoutumista edistävä vaikutus.

Yhteinen leikkipuisto, jossa päivittäin voi leikkiä kavereiden kanssa, on lapsille paljon tärkeämpi kuin esimerkiksi kallis liikuntaharrastus, jonne kuskataan autolla kerran viikossa. Motoriikan kehittymiselle päivittäinen kiipeily ja juoksu ovat olennaisia. Nykyään lasten suurimpana terveysriskinä on liika sisällä oleminen, liikkumattomuus, ylipaino ja syrjäytyminen. Leikkipuiston purkaminen vain lisäisi terveyskuluja eikä toisi säästöjä. Puistossa lapset oppivat myös sosiaalisia taitoja ja osa oppii suomenkieltä ja suomalaisia leikkejä.

Tässä on nyt kyse isommista asioista kuin mitä päätöstä tehtäessä on hinnoiteltu. Leikkipuisto on osa asukkaiden elämänlaatua, nyt ja tulevaisuudessa.

Joeli Santikko, Kuntavaaliehdokas (vihr.)

Annemari Santikko, FM