Mielipidekirjoitus – (Satakunnan Kansa 10.10.2013)

Tämänkin lehden palstoilla on todettu nyt olevan hyvä aika kilpailuttaa sähkön hinta. Niinpä Energiamarkkinaviraston sivut netissä tarjoavat hyvän ja yksinkertaisen tien tarkistaa nykyinen sähkösi hinta. Jos olet aikanasi tehnyt luontoa säästääksesi tuulisähkösopimuksen ja maksanut siitä vielä kalliimman hinnan, löydät esimerkiksi nyt Pori Energia Oy:n (PE) kahden vuoden kiinteän yö-ja päiväsähköllä toimivan tuulisähkön hinnaksi 6.47 sent/kWh ja ”normaalin” yleissähkö 6,22 sent/ kWh. Hintaero siis 0,25 sent/kWh.

Rahallisesti ero kulutuksesta tietty riippuen ei valtavan suuri ole, mutta kyseenalaiseksi sen asettaa kun tietää että molemmissa tapauksissa sähkö on tuotettu täysin samoilla energialähteillä. Tuulisähkö ei siis ole sen enempää tuulella tuotettua kuin ”tavallinen” sähkö. Jokainen sähkönmyyjä on velvollinen esittämään prosenttiluvut paljonko myyty sähkö sisältää kutakin energialähdettä. Esimerkiksi ydinvoimaa PE:n ”tuulisähkössä” on 16 % Energiamarkkinaviraston nettisivun mukaan.

PE:sta kerrotaan, että tuulisähkösopimuksen tekijät ovat valmiit maksamaan tuon pienen hintaeron. Hyvä niin. Rohkenen kuitenkin väittää että sopimusta myytäessä tietyt yksityiskohdat unohtuvat sopimuksesta neuvoteltaessa. Yrityksestä todetaan myös että tuulisähköä on myytävissä enemmän kuin nyt on kysyntää.

Jotta tuulisähköasiakkaat pysyvät PE:ssa tulisi hinta olla sama kuin ”normaalin” sähkönkin. PE:sta viestitettiin mahdolliseksi ongelmaksi tulevan sen, että tuulisopimuksia aletaan tehdä hinnan laskiessa niin paljon ettei sitä riitä kaikille. Toisaalta kapasiteettia on Porinkin seudulle tulossa runsaasti. Vältääkseen mahdollisia epäilyjä PE:n tulisi sertifioida tuulivoimakapasiteettinsa mm. uusien tuulivoimaloiden tarjoaman syöttötariffiedun vuoksi.

PE saa tuulisähkökapasiteettinsa osakkuusyritystensä kautta. Aikanaan Porin ensimmäinen tuulivoimala pystyttiin Reposaaren aallonmurtajalle. Nyttemmin se on ollut käyttämätön reippaasti yli vuoden. Onko PE:n tarkoitus museoida se vai ottaa vielä tuotantoon? Lisänä ja vielä PE:n omana tuulivoimalana se antaisi uskoa yrityksen haluun panostaa edelleen enemmän uudistuvaan energiaan.

Todettakoon että PE:n tapaisesti toimivat lähes kaikki tuulisähkön myyjät maassamme. Hinnoittelemalla tuulisähkö samaan tasoon kaikille asiakkaille voisi Pori Energia Oy olla edelläkävijä asiakasystävälliseen ja oikeaoppiseen hinnoitteluun.

Tapio Meri
pj, Porin seudun Vihreät ry