Mielipidekirjoitus – (Satakunnan Kansa 20.9.2013)

SK:ssa (8.9.) Kimmo Nurminen yrittää luoda uskoa Fennovoiman ydinvoimalan tuloon Pyhäjoelle. Mitään järkevää syytä kansantaloudellisesti hankkeeseen ei liity, sen sijaan useita kysymyksiä, joissa vastauksiksi on vain arvauksia.

Mitään lupaa valtiovallan puolelta ei hankkeella ole nyt, kun sekä toimittaja että reaktori olisivat aivan jotakin muuta kuin aiemmin myönnetty periaatelupa piti sisällään. Kysymyksessä olisi jälleen Suomelle prototyyppireaktori, jota maailmassa ei vielä ole yhtään täydessä käynnissä. Eikö OL3 jo ole riittävän huono esimerkki uusien reaktorien vaikeuksista?

Sähkön hinta joskus ensi vuosikymmenillä on tietty pelkkä arvaus. Kuitenkin uudistuvat energian tuotantotavat kehittyvät ja kasvavat niin nopeasti, että nykyistenkin ydinvoimaloiden tuottaman sähkön hinta osoittautuu liian kalliiksi.

Paneliankosken Voima ja Kokemäen Sähkö ovat yhdentoista muun pienehkön energialaitoksen kanssa osakkaana Suomen Voima Oy:ssä, jonka omistus puolestaan koko Fennovoimasta on toistaiseksi 13,1 prosenttia. Tasajakona kullekin voimayhtiölle jäisi noin yksi prosentti. 1 200 MW:n ydinvoimalasta 90 prosentin tuotolla ”Nurmisen voimaloiden” osuus olisi noin 21,5 MW.

 

Syyskuun alussa Fennovoiman ostotarjous ydinvoimalasta venäläiselle Rosatomillle oli 6,4 miljardia. Kuten ydinvoiman ystävät aina muistavat sanoa, kustannukset eivät kohdistu ollenkaan kuluttajille. Näinkö siis Paneliakosken Voima ja Kokemäen Sähkö olisivat valmiita maksamaan yhteensä kustannuksista kaksi prosenttia eli noin 128 miljoonaa tuotteesta, jota ei edes tarvita! Todettakoon vielä, että Lappeenrannan yliopisto esitti kokonaiskustannuksen nousevan yli kahdeksaan miljardiin.

Huolestuttavana piirteenä voidaan todeta Rosatomin ilmoittaneen että he ovat valmiit ostamaan lisää osuuksia vaikkapa juuri mainituilta energiantoimittajilta. Yhtään ei lohduta heidän toteamuksensa etteivät rohmua yli 50 prosentin osuutta. Näin on kuulemma sovittu.

Entäpä kun tämä venäläinen ydinjätti on riittävän lähellä tuota rajaa ja se ostaa, ei jonkin yrityksen osakkuutta, vaan koko yrityksen? Meillä olisi siis venäläisten hallinnassa Suomessa ydinvoimala jonka jätteet saisimme itse pitää!

Tapio Meri
pj, Porin seudun Vihreät ry