Mielipidekirjoitus – (Satakunnan Kansa 5.9.)

SK 3.9. otsikoi sekä tulevista asuntomessuista että vanhan uimahallin tontille aikanaan tulevista asuinkerrostalojen tonttien kilpailuttamisesta urakoitsijoille. Kaupunki on jo monta vuotta sitten sitoutunut rakentamaan ympäristöystävällisesti ja nyt näissä kohteissa on tähän mainio tilaisuus.

Koko asuntomessualueesta on alustavasti keskusteltu tulevan uudistuvia energiamuotoja mahdollisimman paljon käyttävä kokonaisuus. Tähän tarjoaa tietyn mahdollisuuden maalämmön ottaminen osittain esimerkiksi joesta, aurinkoenergian järkevä rakentaminen ja sen määrääminen kaavaan, sopivan tiheään rakennetut pientalot oikeisiin ilmansuuntiin suunnattuine ikkunoineen jne. Toivottavasti kaavaan aikanaan uskalletaan myos määrätä autottomia kortteleita  ja kokonaisuuteen sopivasti kevyen liikenteen väyliä.

Porilla on mahdollisuus vaatia nyt useampaan kertaan toivottu tarjouskilpailuun liitettävä asiapaperi, jossa kukin kilpaileva urakoitsija erittelee miten ottaa huomioon tarjouksessaan uudistuvat energiat.Kerrostalokohteissa tämä käy mainiosti muun muassa aurinko- ja maalämpöä käyttämällä. Toimenpiteiden vaikutus aikanaan myytäviin asuntoihin on lähes merkityksetön. Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa aurinkopaneelien käyttämisen parvekkeen kaiteissa rakennusten eteläsivulla.

Ensi vuonna SuomiAreenan päämielenkiinto tulee kohdistumaan ympäristöön. Ehkäpä kaupungin ylin johto voi jo silloin puhista ylpeänä ja innoissaan ajatelluista ratkaisuista ympäristömme hyväksi.

Tapio Meri
PJ, Porin seudun Vihreät ry