Veli Pohjonen pahoittelee turpeen kohtelun kovenemista (SK 12.7.)

Mielipidekirjoituksessa käytetty verbimuoto ”noussee” saattaa antaa täysin väärän kuvan turpeen energiaverotuksen kohoamisesta. Väärinkäsitysten välttämiseksi muutama kommentti asiaan. Todettakoon heti aluksi, että aikaisemmin turpeella ei mitään energiaverotusta ole ollutkaan..

 

Valtioministeriön (VM) ehdotuksessa uusille energiaverotuksille turve on aivan oikein kirjattu fossiiliseksi polttoaineeksi. Sen tuottamat hiilidioksidipäästöt (CO2-päästöt) ovat maamme energialähteistä kaikkein suurimmat. Paitsi ilmastonsaastuttajana turpeen aiheuttamat ongelmat näkyvät lisäksi mm. vesistöissä sekä eläinlajistossa että jokapäiväisessä elinympäristössämme. Myös lämmöntuotto turpeella voi osoittautua ongelmalliseksi. Jo parin vuoden säilytyksen jälkeen se on varastoituna menettänyt suurimman osan energiansisällöstään. Muistissa kansalaisilla lienee myös turpeen nosto-ongelmat sateisen kesän jälkeen pari vuotta sitten.

 

Veli Pohjosen kammoksumaa turpeen energiaverotus ei VM:n mukaan perustu CO2-päästöille. Ehdotuksen kustannusvaikutus on mitätön verrattuna esim. kivihiileen. Nyt ehdotettu muodollinen verokorotus on 3,9 €/MWh. Jos korotus olisi yhtä suuri kuin kivihiilelle, hinta olisi 19 €/MWh.

 

Pohjonen repäisee kevyesti polttoturpeen päästöille ratkaisun ehdottaessaan että CO2 siepataan talteen ja upotetaan maan uumeniin. Samaan hengenvetoon hän ehdottaa Meri-Poriin rakennettavaksi uuden turvevoimalan jo kahden käynnissä olevan kivihiilivoimalan lisäksi! Hänen ehdotuksensa onkin syytä ottaa kevyeksi kesäletkaukseksi, Jo nyt käynnissä olevat hiilivoimalat ovat osittain tyhjäkäynnillä eivätkä siten liene omistajille mikään kultakaivos. CO2:n ”sieppaus” ei ole sekään aivan yhdentekevä temppu ”sieppauslaitoksen” tarvitessa prosessiinsa energiaa mikä on pois markkinoitavasta energiasta. Meri-Poriin kaavaillun laitoksen tarkoitus on kivihiilen polttokaasuista CO2:n osittainen poistaminen. Rakentaminen on riippuvainen siitä kenelle valmistajalle EU aikanaan rahat myöntää. Suomen suurimmat ilmastoa saastuttavat energiatuottajat Fortum ja TVO ovat kyseistä tuotantolaitosta olleet ajamassa yhteistyökumppaninaan Siemens..

 

Vaikka turve onkin monihaitallisin energianlähteemme ja ilmastomme suuri saastuttaja, sen käyttöä ei noin vain voida lopettaa lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin muiden fossiilisten polttoaineiden tapaan pitää myös turpeen käyttöä nopeasti vähentää. Tähän toivottavasti hallituksen syksyinen ”risupakettiratkaisu” tuo uusia mahdollisuuksia. Päämääränä tulee olla sähkön- ja lämmön yhteistuotanto laitoksissa joissa energialähteinä ovat bio-, metsä- ja peltoenergia.

 

Tapio Meri (vihr.)
Pori