Julkaistu SK 21.2.2010

Tammikuu 2010 lämpimin kuukausi vuosikymmeniin

Parin viime kuukauden aikana ovat tämänkin lehden tekstariviestit ”todistaneet” monin tavoin kuinka väärässä ilmaston lämpenemiseen uskovat ihmiset ovat. Kirjoittajien esittämät hienot irvailut osoittavat poikkeuksellista satakuntalaista kirjoitustyyliä, joka vetää suunpielet hymyyn. Ehkä kuitenkin on alettu uskoa jonkinlaisen ilmastomuutoksen olevan tapahtumassa, tästä esimerkkinä vaikka tämä talven lämpötilat niiden lähestyessä vanhan hyvän ajan talvia.

Niin vaikealta kuin ehkä tuntuu uskoa, niin tarkasteltaessa tilannetta koko maapallon kannalta juuri päättynyt tammikuu on 32 vuoden mittausjakson lämpimin! Selitykset löytyvät ilmakehän (troposfäärin, joka on lähinnä maapintaa) lämpötilan satelliittimittauksista. Mittaustuloksia verrattiin valtamerien lämpötiloihin ja tiedot osoittautuivat yhteneväisiksi. Osasyyllisenä ennätyksellisen lämpimään tammikuuhun pidetään ”TV:stä tuttua” El Niño-ilmiötä, joka tällä hetkellä on voimakkaana Tyynen valtameren keskiosissa nostaen troposfäärin lämpötilaa. Sen vaikutuksesta Arktiksessa ja tropiikissa oli poikkeuksellisen lämmintä kuin taas kylmät vyöhykkeet rajoittuivat Aasian sisäosiin ja Yhdysvaltojen tiettyihin osavaltioihin sekä Euroopan moniin maihin.

 

Miksi on alettu mitata lämpötiloja ilmakehästä? Voitaneen uskoa, että kyseiset satelliittimittaukset antavat oikeamman kuvan keskilämpötiloista kuin maan pinnalla tehdyt. Nämä kun saattavat antaa vääriä mittaustuloksia ”kiitos” kaupunkialueiden tuottaman hukkalämmön. Todisteena tästä on lämpötilamittausten erot: molemmat osoittavat vääjäämättömästi keskilämpötilojen nousevan maan pintalämpötilan ollessa hieman korkeampi. Maailman ilmaston lämpötilaa nostavat toki omalta osaltaan ihmisten aiheuttamat tuhot sademetsille, lisääntyvä liikenne, kasvihuonekaasujen päästöt jne.

 

Nyt kun pakkasen kärvisteleminä noidumme ilmaston lämpenemiseen uskovat henkilöt sinne kaikkein kuumimpaan paikkaan, meidän tulisi katsoa asiaa laajemmalti. Hyvän ajattelutavan on esittänyt Peter Sinclair- niminen ilmastoasiantuntija: Kun katsoo paikallisesti maapalloa se vaikuttaa olevan litteä, mutta kuitenkin uskomme maapallon olevan nimensä muotoinen. Mittakaavan suurentaminen myös ilmastokysymyksissä laajentaa omaa ajattelutapaamme ja siihen liittyviä uskomuksia.

 

Tapio Meri (vihr.)
Pori