Marika Nirhamo

Mielipidekirjoitus, Satakunnan Kansa 4.12.2009

Aki ”yleisökysyjä” Nummelin raportoi Satakunnan työ –lehdessä Länsi-Porin demareiden paneelista. Hän hämmästeli minun kantaani pääkirjaston kehittämisen tukijana, kun en puoltanut  hänen esittämäänsä Länsi-Porin kirjaston uudelleen avaamista. Hänen tulkintansa oli tarkoitushakuisen ilkeä.

Minä  pidän ilmaista ja laadukasta kirjastopalvelua tärkeänä tasa-arvoa ja sivistystä lisäävänä kunnan palveluna.  Maksuttomuuden ja materiaalihankintojen puolustamisessa tulee olemaan tekemistä jatkossa. Siksi pidän realistisena vahvistaa monipuolista maakuntakirjastoa, jonka kautta on mahdollista pian Satakunnan laajuisten kirjavarantojen tilaaminen. Näin kuntien niukat kirjahankintamäärärahat saadaan hyvin yhdistettyä. Niin monien asioiden takia on jo kuljettava keskustaan. Samaan voi yhdistää myös koko perheen kirjastokäynnin. Näin olen itse tehnyt jo vuosien ajan asuessani eri puolilla Poria. Lasten iltistyyppiseen oleiluun lähikirjastoissa tarjoavat monipuolisemman ratkaisun monitoimitalot.

Tiheä  ja laaja kouluillekin ulottuva kirjastoautoreitistö mahdollistaisi koko Porin alueelle palveluiden saannin paremmin kuin kiinteät kulut kiinteistöistä ja henkilökunnasta.  Suppea valikoima vanhoja kirjoja ja niukka aukiolo eivät palvele ketään. Lähikirjastokaan ei ole samalla tavalla lähellä kuin kirjastoauto.

Eri kaupunginosien monitoimitalot, jollaista Länsi-Poriinkin on suunniteltu, ovat hyvä  ratkaisu. Aina ei kai tarvita uutta taloakaan vaan olemassa olevien kunnan kiinteistöjen käyttöä tulisi tehostaa. Näissä perusturvan lähipalvelutoiminnot, nuorisotilat, järjestöjen ja koulun vanhempaintoimikuntien kokoontumiset tuovat monipuolista palvelua alueille. Toivoisin niihin myös olohuoneosaa, jossa lehtien luku ja netin käyttö olisi mahdollista.  Oikein hyvin sinne sopisi myös kirjastopalvelu muiltakin osin, jos vain määrärahoja tähän on käytettävissä.

En pidä  kirjoja menneisyytenä. Niitä tulee toivottavasti aina olemaan varsinkin lasten käteen ja romaanien muodossa.  Olen kyllä erittäin innokas tutustumaan myös sähköisen kirjan mahdollisuuksiin, kun tilaisuuden saan. Tiedonhankinnan osalta painettu tieto vanhenee nopeasti. Näenkin verkon kautta tarjoutuvat tiedonhankinnan kanavat ja oppimisalustat uuden ajan tasa-arvoa ja opiskeluintoa lisäävinä mahdollisuuksina. Niiden saamisessa kuntalaisten käyttöön haluan olla aktiivinen.  Siksi kirjaston määrärahat eivät ole minunkaan leikkauslistallani vaikka en sivukirjastojen nousuun entisessä muodossaan usko.