Heikki Rantala

Kolumni, Satakunnan Kansa, 8.4.2009

 

Vierailin Turun linnassa. Kimmokkeen spontaaniin turistimatkaan antoi Jaan Krossin neliosainen historiallinen romaani Uppiniskaisuuden kronikka.

Krossin teos on virolaisen papin ja kronikoitsija Balthasar Russowin (1535 – 1600) elämäntarina. Nuori Russow lähtee tammikuussa 1558 Suomenlahden jään yli viemään Juhana-herttualle sanaa venäläisten hyökkäyksestä ja pyytämään ruotsalaisia apuun.

Turun linna elävöitti kummasti Krossin historiallista romaania. Liivinmaan kronikan (1578) kirjoittaja Balthasar Russow ja Juhana-herttua jäivät kuitenkin Turun linnassa firenzeläisen Niccolņ Machiavellin jalkoihin.

Machiavellin Ruhtinas (1532), yhteiskunnallisen kirjallisuuden klassikko ja käytännön opas vallan tavoittelijoille, on ollut kiistelty teos aina meidän päiviimme asti.

Turun linnan salit ja sokkelot inspiroivat suunnittelemaan machiavelliläisiä juonia, vallankaappauksia, salamurhia ja keinoja vankityrmien täyttämiseksi.

Kerroin tästä virikkeellisestä ja innostavasta matkasta eräälle kollegalle Porin yliopistokeskuksessa. Totesimme, että 2000-luku vaatii Machiavellin rinnalle modernimpaa lähestymistapaa.

Business-maailmassa kilpailijoiden vangitseminen ja salamurhat eivät aina tule kysymykseen. Ei myöskään politiikassa. Tarvitaan laadullisempia keinoja. Johtajan on hallittava henkisen lannistamisen käyttö fyysisen väkivallan sijaan.

Aloitimme siltä istumalta oppaan kirjoittamisen johtajalle, joka haluaa turvata asemansa ja edetä urallaan teroitetuilla kyynärpäillä. Tässä muutamia käytännön neuvoja.

Perusperiaate on seuraava: tietämättömyyden lisääminen on hajota- ja hallitse -menetelmän perusta.

Jaa työyhteisö keinotekoisesti pilkottuihin osastoihin ja tiimeihin. Luo virallisen organisaation rinnalle oma suosikkijärjestelmäsi. Hanki itsellesi suosikki joka osastolta ja tiimistä.

Suosikin ei tule olla esimies, vaan työntekijä. Huolehdi, että kaikki ovat tietoisia suosikkijärjestelmän olemassaolosta, mutta kiistä jyrkästi sellaisen olemassolo. Tällä tavoin luodaan perusta työyhteisön keskinäiselle kyräilylle.

Käytä johtamisessa suosikkiesi välittämiä juoruja. Muista, että henkilöiden arvioinnissa ei ole merkitystä sillä, miten he ovat tehtävänsä hoitaneet, vaan sillä, mitä suosikit juoruavat heidän jostakin asiasta sanoneen.

Teetä päällekkäistä työtä siten, että osa työstä tehdään asiasta vastaavan työntekijän tai esimiehen selän takana. Näin vastuuhenkilöt ovat jatkuvasti epätietoisia heidän vastuulleen kuuluvista asioista.

Anna ohjeita, joissa ei ole mitään järkeä. Esimerkiksi näin: Osastojen työnjakoa virtaviivaistetaan osastojen toiminnan selkiyttämisen avulla. Tai näin: Tiimien tiedottamista tehostetaan tiimien sisäisiä ja tiimien välisiä kommunikaatiokäytäntöjä kehittämällä.

Solmi pelkästään määräaikaisia työsopimuksia. Pidä huolta, että eri henkilöiden sopimukset ovat eri mittaisia. Näin työpaikalle luodaan eriarvoisuutta jo rekrytointivaiheessa.

Ilmoita, että osa määräaikaisista tehtävistä vakinaistetaan. Tällä tavoin saadaan synnytettyä kilpailua, kyräilyä ja selkäänpuukottamista henkilökunnan välille.

Kun ilmapiiri on raa’an kilpailun ansiosta tulehtunut riittävän pitkälle, ilmoita, että ei tehtäviä vakinaistetakaan. Tällaisella käytännön pilalla työyhteisön ilmapiiri on tehokkaasti pilattu.

Työuraansa aloittavat hyvät tyypit houkutellaan työhön luomalla kuva haastavasta ja palkitsevasta tehtävästä. Harva nuori ryhtyy valittamaan epäasiallisesta kohtelusta siinä pelossa, että saa oikeutta vaatiessaan hankalan työntekijän maineen.

Ulkopuoliselle hajota- ja hallitse -johtamistapa näyttäytyy henkilökunnan suurena vaihtuvuutena.

Machiavellit kannattaakin jättää juonimaan keskenään ja poistua itse paikalta niin pian kuin suinkin voi.