(Satakunnan Kansa, mielipidekirjoitus 6.10.2008)

risto_nevalainen.jpgKyllä se nyt olisi vaan viisainta tehdä yhdessä rysäyksessä se, mikä kuitenkin lähivuosina tulee tehtäväksi, eli: Vetovoimainen, tarpeeksi suuri ja tarpeeksi monipuolinen Satakunnan pääkaupunki Ulvilan, Porin ja ympäristökuntien kesken.
Tämä yli 100000 asukkaan kaupunki voitaisiin synnyttää ns puhtaalta pöydältä, kuten Ulvilan kaupunginjohtaja Arto Saarinen on ehdottanut.
Tietysti voi myös muita yhdistymismalleja harkita, tärkeintä on, että mikään näistä liittyjistä ei jää ns. lapsipuolen asemaan ja siksi pitäisi prosessissa olla puolueettoman ”erotuomarin” lisäksi kuntien virkamiehiä asiantuntijoina ja poliittisista päättäjistä mielellään fiksumpia henkilöitä, jotka eivät heti ajaisi tilannetta pattiin.

Siinä kaupungissa olisi tosiaan vetovoimaisuutta ja imua monipuolisesti, kaikkea tarjontaa, mitä nykyinen elämänmuoto vaatii. Olisi varsinaista kaupunkirakennetta mutta myös maaseudun rauhaa, jopa erämaaluontoakin ainakin Kullaan järvimaisemissa.
Joukkoliikennettä siinä yhteisössä olisi paljon helpompi kehittää, kun ei olisi keinotekoisia rajoja eri taajamien välillä.
Voitaisiin karsia turhia päällekkäisyyksiä byrokratian rakenteissa, jolloin olisi merkittäviä säästöjä saavutettavissa ym.ym.
Kyllä Ulvila silti Ulvilana säilyisi eikä ihmisten olot ainakaan huonompaan suuntaan sen takia menisi. Turhaa jääräpäisyyttä (jäärä=pässi) on se itsenäisyyden hokeminen tässä kvartaalitalouden ja globalisaation maailmassa pienessä Ulvilassamme.

Risto Nevalainen, luomupuutarhuri
kunnallisvaaliehdokas (vihr.), Ulvila