(Satakunnan Kansa, Arvid Saarisen mielipidekirjoitus 2.9.2008)

Suomen Keskusta (KESK 23,1 %)

Maajussien puolue, joka on saanut jalkansa myös monen toisen tai kolmannen polven kaupunkilaisen metsänomistajan oven rakoon. Väittää olevansa vihreä – kannattaa ydinvoimaa ja avohakkuita..

Kansallinen Kokoomus (KOK 22,3 %)

Ajaa paljon omistavien ihmisten etuja sekä erilaisia tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille. Väittää olevansa työläisten puolue koska monet työläiset kuvittelevat saavansa osansa em. tulonsiirroista ja äänestää Kokoomusta.. Kunnon kokoomuslainen saa ”palkkatulonsa” osinkoina sijoitetusta pääomasta.

 

Suomen sosiaalidemokraattinen puolue (SDP 21,4 %)

Hyväpalkkaisten työläisten henkinen koti. Valvoo toimissaan, että kaikki jäsenet saavat oman talon, auton, kesämökin ja veneen. Väittää ajavansa yrittäjien asiaa, vaikka pitääkin kaikkia yrittäjiä riistäjinään. Ensimmäinen sosiaalidemokraatti oli Juudas Iskariot.

Vasemmistoliitto (VAS 8,8 %)

Ajaa köyhien työläisten etuja ja kommunistista vallankumousta ”kaikille pitäisi antaa yksi ämpäri”. Suosikkiauto Mercedes Benz.

Vihreä liitto (VIH 8,4 %)

Taistelee kerskakulutusta vastaan luonnon säilymisen puolesta. On huomannut ilmaston lämpenevän. Ajaa eläinten ja kasvien asiaa. Pelottelee asiantuntemuksellaan muita puolueita.

Kristillisdemokraatit (KD 4,9 %)

Kivittävät 2000-vuotta vanhoja aavikkokansan arvoja nykysuomen laeiksi. Vihaa miehen ja naisen tasa-arvoa sekä homoja. Vaatii verotuloja kirkolle myös siihen kuulumattomilta.

Ruotsalainen kansanpuolue (RKP 4,6 %)

Ajaa Pakkoruotsia suomalaisten päihin. Pitää omaa valtakunnallista televisiokanavaa sadalletuhannelle ruotsinkieliselle ( Huom. 200000 ruotsinkielistä suomalaista puhuu ruotsia vain tilastoissa). Ei väitä ajavansa kenenkään etuja erityisesti.

Perussuomalaiset (PS 4,1 %)

”olen hetero ja syön lihaa” maaseudunpuolueen manttelinperijä. Veikko Vennamon oppipojan Punainen niska takaa vaalimenestyksen. Suhtautuu epäluuloisesti uusiin asioihin ja pitäytyy vanhassa.

Siinä oli Kivimiehen lyhyt oppimäärä suomalaisesta politiikasta viime eduskuntavaalien kannatuslukujen kera. Muitakin tulkintoja eduskunnassa esiintyvistä puolueista ja niiden ajamista asioista saattaa esiintyä. Olen halunnut esittää oman käsitykseni eri puolueista yksinkertaisessa ja kansantajuisessa muodossa. Kunnallisvaaleja odotellessa moni pyrkyri harhautuu ajamaan myös muiden ihmisten asioita, mutta vaalien jälkeen ehdokkaat palaavat taas normaaliin päiväjärjestykseen.

Arvid Saarinen, kivimies, kunnallisvaaliehdokas (vihr.), Pori