Juuri valmistunut ja tuloksistaan raportoinut E3-tutkimushanke selvitti, miten päiväkodin ilman tehokkaampi puhdistaminen vaikuttaa lasten ja henkilökunnan sairastavuuteen sekä päivähoidossa olevien lasten vanhempien työpoissaoloihin. Tulokset ovat erittäin lupaavia: helsinkiläisissä päiväkodeissa, joissa ilmaa puhdistettiin ilmanpuhdistimilla, lasten sairastavuus aleni peräti 18 prosenttia. 

Esitämme, että Porin kaupunki perehtyy E3-tutkimushankkeen tuloksiin, kartoittaa kiinteistöjen ilmanvaihdon nykytilanteen ja toimivuuden sekä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin päiväkotien tehokkaamman ilman puhdistamiseksi lasten, perheiden ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan sairastavuuden vähentämiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Jokaiselle perheelle tuttu lasten infektiokierre aiheuttaa vanhemmille huomattavaa taloudellista, henkistä ja jopa fyysistä rasitusta. Taudit leviävät päiväkodissa lapselta toiselle ja sairastuttavat myös varhaiskasvatuksen henkilökuntaa ja perheenjäseniä. Sairastelu kuuluu ikään, mutta tautien leviämistä voidaan ja pitää myös ehkäistä.

Pienet lapset sairastavat useita viikkoja vuodessa: leikki-ikäiset keskimäärin 10-13 yhdestä kolmeen viikkoon kestävää tarttuvaa infektiota vuodessa ja 1–3-vuotiaat lapset 5–8 flunssaa vuodessa, vatsataudit päälle. Tämän myötä myös päiväkotien henkilökunta sairastaa paljon ja lasten vanhemmille kertyy poissaoloja työstä.

Sairastamisen vähentäminen lisäisi siis paitsi lasten, vanhempien ja henkilökunnan hyvinvointia ja helpottaisi arkea, toisi merkittäviä säästöjä sijaistarpeen vähetessä ja vanhempien päästessä töihin.

Ilmanpuhdistimien hinta tulee moninkertaisena takaisin, jos päiväkotien sijaisjärjestelyjä saadaan vähennettyä. Ilmanpuhdistimien käyttö on helppo ja innovatiivinen tapa vahvistaa Poria lapsiystävällisenä kuntana.

Lisää E3 tutkimuksesta: https://www.pandemicresponse.fi/post/ilmanpuhdistus-vahentaa-paivakotilasten-sairastamista 

16.9.2024 Porin vihreä valtuustoryhmä