Yli 30 vuoden työura erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten, sekä maahanmuuttajien kanssa opetti minulle paljon rehellisyydestä, luottamuksesta ja luottamisesta sekä toivosta.  Rehellisyys itseä ja toisia kohtaan saa aikaan luottamusta. Luottaminen taas antaa toivoa paremmasta elämästä – kunhan sille annetaan mahdollisuudet. Hyvä saa aikaan lisää hyvää.

Vihreää ajattelua minä toteutan omin, pienin tekoineni. Lajittelen metalleja, lasia, akkuja ja papereita. Iloitsen varsinkin suomalaisista innovaatioista, jotka ovat kestävän kehityksen mukaisia ja vievät kansainvälisestikin maatamme eteenpäin pitkin vihreää aaltoa. Haaveilen aurinkoenergiasta talossani ja lämmitän välillä takkaakin koivupuilla.

Tällä hetkellä kannan omaishoitajana huolta vanhusten tilanteesta Satakunnassa ja Porissa erityisesti. Iäkkään äitini asioita hoitaessani näen paljon hyvää, mutta myös parannettavaa ja kehitettävää, tavoiteltaessa arvokasta ja laadukasta vanhuutta. Ikääntyvien määrän lisääntyessä tehdään suuria ratkaisuja kotihoidon ja laitoshoidon toteuttamisessa, ja on jo tehty. Lopetettu lukuisa määrä laitosasumisen paikkoja, kotihoitoa tilalle tarjoten valtakunnallisen suuntauksen mukaan.

Olen opiskelija, aloitin vuonna 2019 sairaanhoitajan tutkinnon suorittamisen SAMK:ssa. Olen saanut mahdollisuuden oppia uutta ja uudistua, virkistyä uusien asioiden parissa. Valtava innostus hoitoalan ammattilaisten ohjauksessa on vienyt opiskeluajan kuin siivillä, nyt jo loppuvaiheessa opinnäytteen sekä pian alkavien syventävien opintojen myötä. Näinä viikkoina tätä kirjoittaessani olen saanut keskustella porilaisten, 75-vuotiaiden kanssa Porin perusturvan järjestämien terveystarkastusten yhteydessä. Heiltä olen saanut paljon tietoa suoraan siitä, mitä tarpe

ita ikääntyminen tuo tullessaan ja mitä tarpeita heillä kotona asuvina on. Aion perehtyä opinnäytteessäni ikäihmisten kotihoitoon ja tällä hetkellä olen Satakunnan ammattikorkeakoulun hallinnoimassa ESR-hankkeessa, Veto- ja pitovoimaa kotihoitoon, joka pyrkii kehittämään mm. kotihoidon vetovoimaisuutta valmistuvien hoitotyöntekijöiden parissa.

Ikääntyminen tuo tullessaan vaivoja ja sairauksia, joiden ennaltaehkäisy ja hoitaminen on tärkeää. Hyvä ravitsemus auttaa pysymään virkeänä ja kunnossa. Liikkuminen pitää toimintakykyä yllä. Kotiin tarjottavien palveluiden tulee olla laadukkaita ja järkevästi toteutettuja. Tulevaisuuden vanhukset ovat tämän päivän keski-ikäisiä. Himmelin näen tulevaisuudessa vanhustyön moniammatillisena keskuksena ja palveluiden ryhmittymänä jälleen kuin uutuuden loistossaan valmistuessaan 1990.

Esteettömyys ja itsemääräämisoikeus – arvokkaat elämän viimeiset vuodet, eikö jokainen ole sen ansainnut? Tähän päästään vain, kun Porin perusturvan budjetti laaditaan asiantuntemuksella realistisesti, niin ettei sitä tarvitse ensimmäisen neljänneksen kuluttua alkaa uudelleen räätälöimään ylitysten uhatessa. On priorisoitava asioita, ikäihmisten ja lasten on oltava ensisijalla.

Leena Mäkinen on ammatillinen erityisopettaja, sairaanhoitajaopiskelija ja vihreiden kuntavaaliehdokas Porissa.