Vanhuksilta ja ikäihmisiltä ei saa leikata enää enempää. Ei heidän eläkkeistään, eikä terveydenhuollostaan. He ovat ansainneet palvelunsa sekä asiallisen kohtelun. On yleisesti tiedossa, ja olen myös itse henkilökohtaisesti nähnyt, miten vanhustemme hoito ei ole läheskään aina edes välttävällä tasolla. Yleensä syynä on hoitajapula.

Mikäli yhteiskunnassa säästetään ja leikataan vielä lisää hoitokustannuksista, se on vanhusten ihmisarvon vähättelyä. Hyvinvointivaltiomme ankaralla työllään rakentaneet eivät ole ansainneet sellaista loppupuoliskoa elämälleen.

Eräs keino parantaa vanhusten elämänlaatua on mahdollistaa heille edulliset liikuntapalvelut, sillä liikunnan on todettu lukuisissa tutkimuksissa parantavan ikäihmisten toimintakykyä ja sitä kautta myös elämänlaatua. Kaupungin liikuntapaikkojen pitäisi olla eläkeläisille joko kokonaan maksuttomia tai ainakin erittäin edullisia.

Eräs parhaiten ikäihmisille sopivista lajeista on vesiliikunta. Liikunnan harrastaminen on helppo aloittaa esimerkiksi uinnista tai vesijuoksusta. Se on sopiva liikuntamuoto, koska se kuormittaa huomattavasti vähemmän niveliä kuin moni muu laji. Harmillisen paljon kateellista ja kielteistä palautetta on kuitenkin tullut Porin kaupungin suunnittelemasta eläkeläisten 75 euron vuosikortista uimahalliin ja maauimalaan. Eläkeläiset on rinnastettu moniin muihin ryhmiin ja kysytty, miksi juuri he olisivat edullisten uimakorttien arvoisia. Paikka paikoin keskustelu on ollut itsekkyydessään suorastaan ala-arvoista.

Suomalaisen väestön ikärakenne muuttuu ja iäkkäiden osuus on kasvussa.

Pitkällä tähtäimellä tämä panostus tulisi yhteiskunnalle paljon edullisemmaksi, kuin liikkumattomuudesta koituvien sairauksien hoito. Ennaltaehkäisy on tässä avainasia.

Lisäksi moni vanhus viettää päivänsä yksin kotona, monet ovat pitkiäkin aikoja ilman sosiaalista kontaktia. Uimahallissa olisi mahdollisuus tavata muita ihmisiä, jutella ja vaihtaa kuulumisia. Tämä edistäisi lisäksi mielenterveyttä, mikä heijastuu väistämättä myös ruumiilliseen hyvinvointiin.

Tällä tavoin voidaan ehkäistä yhä kallistuvan laitoshoidon tarvetta ja ylläpitämään toimintakykyä.

Kaikkien kannalta on mielekkäämpää ja järkevämpää hoitaa terveyttä kuin sairautta.


Laura Hämäläinen on tarjoilijana työskentelevä porilainen vihreiden kuntavaaliehdokas. Voit seurata häntä hashtageilla #vihreälaura ja #sataneljäkasi.