Mielipidekirjoitus julkaistu Satakunnan Kansassa 28.10.

Sähkötariffit ovat jatkuvassa nousussa ja taloudet voivat joko pienentää kulutusta tai etsiä vaihtoehtoisia tapoja pienentää sähkölaskua. Omassa kotitaloudessamme olemme päätyneet rajoittamaan sähkölämmitystä käyttämällä mahdollisimman paljon polttopuuta. Lämpimät talvet ovat järjenvastaisesti jopa nostaneet sähkönsiirtomaksuja, mikäli sähköä kuluu sähköyhtiön kannalta liian vähän.

fall-autumn-leaves-on-the-ground-picjumbo-com

Aurinko paistaa tontillemme melko hyvin alkukeväästä aina syksyyn saakka. Etelään suuntautuva kattokaltevuuden sijainti kirvoitti ajatuksen pyytää tarjous aurinkopaneeleista. Aurinkoenergiaa käytettäisiin lähinnä lämminvesivaraajan ylläpitoon ja kesäaikaan myös kodin pienkoneiden kuten jääkaapin sähköön.

Suomen aurinko-olot vastaavat suurin piirtein Pohjois-Saksan vastaavia, missä aurinkoenergialla on merkittävä osuus pientalojen sähköntuotannossa. Suomessakin on ymmärretty uusiutuvien luonnonvarojen merkitys sekä omavaraisuusasteen nosto. Hinta on merkittävä tekijä, jotta vaihtoehto saataisiin houkuttelevaksi pientalojen energiaratkaisuissa. Uusiin pientaloihin olisi rakennusvaiheessa erinomainen tilaisuus asentaa aurinkopaneelit. Tämä lisäisi myös työllisyyttä.

Saimme tarjouksen 3 kilowatin paneeleista ja vaikka tarjous oli houkutteleva, jäin kuitenkin miettimään. Laskelmien mukaan laite olisi maksanut itsensä takaisin noin 18 vuodessa. Laitteiston asennuksen hinta oli noin 2000 euroa, josta saatava kotitalousvähennys ei meidän tapauksessamme auttanut tilanteessa juuri ollenkaan. Paneelit asennushintoineen olisi ekologisesti ajatellen vielä menetellyt, mikäli yksityistalous saisi paketin ilman arvonlisäveroa. Yksityishenkilö ei pysty mitenkään hyödyntämään 24 prosentin veroa. Jotkut tilaajat ovat asennuksen korkean hinnan takia harkinneet asentavansa laitteiston itse.

Tarjouksen saamisen jälkeen tuli lievä pettymys. Halutaanko aurinkoenergiaa todella tukea? Laitteistot tulisi mieltää arvonlisäverottomiksi investoinneiksi. Tämä vaatii päättäjiltä tahtoa luoda uudenlainen järjestelmä, jolla auringosta saatava hyöty ei valu hukkaan. Tällä hetkellä aurinkopaneelin asennuttaminen ei ole taloudellisesti järkevää pientaloasukkaalle.

Kirjoittaja on Vihreiden kuntavaaliehdokas Porissa.

Kuva: Picjumbo - free stock photos