Lehdistötiedote (16.5.2010):

Porin seudun vihreät ry järjestää yhdessä Vasemmiston kunnallisjärjestön kanssa keskustelutilaisuuden tiistaina 18.5. klo 18 Porin työväenopiston auditoriossa. Tilaisuuden otsakkeena on ”Porin päihdetilanne – missä mennään?”. Panelisteina ovat Porin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järvinen, Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja sosiaalityöntekijä Marika Nirhamo, Vasemmiston kaupunginvaltuutettu Heidi Katajamäki sekä huumeryhmän ryhmänjohtaja, rikosylikonstaapeli Juha Malinen Satakunnan poliisilaitokselta. Keskustelun juontaa toimittaja Johnny-Kai Forssell.

 

Porin päihdetilanne on ollut otsikoissa mm. vuosi sitten koulusta löydetyn huumevyyhden vuoksi. Sen jälkeenkin Porin alueella on tehty useita huumetakavarikoita, viimeksi mm. uutta MDPV-huumetta. Vaikka porilaiseen kulttuuriin ei kuulu puhua huumeiden käytöstä, Pori ei ole huumausaineiden käytön syrjäseutua. Pori sijaitsee liikenteellisessä solmukohdassa, mikä mahdollistaa huumeiden kuljetuksen ja välityksen alueella samanaikaisesti kuin muualla Suomessa.

 

On kauan tiedetty, että Porin alueella niin kuin muuallakin Satakunnassa käytetään sekä marihuanaa että piikitettäviä huumausaineita. Käyttäjien määrästä on vain arvioita. Viime vuonna Satakunnan alueella myytiin apteekeista n. 22 000 ruiskua ja neulaa. Tästä myynnistä 44 % tapahtui Porin alueen apteekeissa ja 34 % Raumalla. Muita suuria käyttöalueita ovat Huittinen ja Harjavalta. Ostomäärät eivät ole laskeneet. Piikkiaineiden käyttäjien on ostettava puhtaat ruisku-neulapakkaukset apteekista, koska Satakunnassa ei ole toimivia ruiskuneulavaihtopisteitä. Tällaisia pisteitä toimii lähimpänä Turussa ja Tampereella. Riskinä on käytettyjen ruiskujen ja neulojen käyttö, mikä lisää tartuntatautien vaaraa. Satakunnassa ei onneksi ole vielä nähty pääkaupunkiseudun kaltaista hiv-epidemiaa piikkiaineiden käyttäjillä, mutta C-hepatiittiepidemia meillä jo on. Riski hiv-epidemian synnylle on todellinen.

 

Poriin on saatava huumeiden käyttäjien matalan kynnyksen neuvontapiste. Neuvontapisteessä toimisi sosiaalityöntekijä ja terveydenhoitaja, jotka vaihtavat käytetyt ruiskut ja neulat uusiin, antavat terveysneuvontaa, ottavat hiv-testejä ja ohjaavat katkaisuhoidon piiriin. Tällaisen toimintamallin hyödyt on osoitettu monissa kaupungeissa sekä Suomessa että ulkomailla.

 

Poriin ollaan rakentamassa päihde- ja mielenterveyssuunnitelmaa. Porin seudun vihreät on huolissaan siitä, että suunnitelmaan ei panosteta riittävästi resurssipulaan vedoten ja suunnitelma jää vain paperille. Ennalta ehkäisevä ja varhain puuttuva toimintamalli on kuitenkin tässäkin halvin ja tehokkain. Kouluihin tulee saada enemmän asiaan perehtynyttä henkilöstöä. Opettajien ja ennen kaikkea vanhempien tietämystä päihteiden käytöstä, niiden trendeistä ja ilmentymistä pitää lisätä. Varhaiset merkit tulee havaita ja kyetä ohjaamaan nuori tehokkaiden toimien piiriin. Koulupudokkaiden ja syrjäytymisuhassa olevien nuorien – erityisesti nuorten miesten – oloihin pitää kyetä puuttumaan nopeasti ja katkaisemaan negatiivinen kierre. Huono-osaisuus ja päihdeongelmat ruokkivat toisiaan. Tässä tarvitaan monien toimijoiden saumatonta yhteistyötä. Tilanne ei korjaudu itsestään odottamalla.

 

Porin seudun vihreät ry
Esa Rintala, puheenjohtaja