Tervetuloa katsomaan Kari Kemppaisen (2004): Luonto ei tunne rajoja elokuvaa. Filmi esitetään Porissa torstaina 15.4 klo 18.00-20.00 Luontotalo Arkin auditoriossa, Pohjoispuisto 7.

Tilaisuus maksuton. Kahvitarjoilu!

Elokuvan kuvaus kohdassa lue lisää

Kari Kemppainen (2004): Luonto ei tunne rajoja

Ihminen on hyödyntänyt pohjoisten havumetsien luontoa eri tavoin jo vuosituhansien ajan. Aikoinaan metsä eläimineen oli jumalten temppeli ja ihmisen uskottiin jopa polveutuvan eläimestä, lähinnä hirvestä tai karhusta. Viimeisten vuosisatojen aikana ihmisen suhde metsään ja sen eläimiin on muuttunut rajusti. Jumaluussuhde on kadonnut ja eläimet nähdään pelkän hyödyn kannalta – tai jopa pahoina petoina. Myös pyhä metsä on kadonnut kaskeamisen, tervanpolton ja nykyisen metsäteollisuuden myötä niin, että vanhoja luonnontilaisia metsiä arvioidaan Suomessa olevan enää vain muutama prosentti metsämaapinta-alasta.

Vanhojen metsien suojelemiseksi perustettiin Kainuussa ja Venäjän rajan läheisyydessä vuonna 1989 Ystävyyden luonnonsuojelualue Kuhmon ja Kostamuksen alueille. Näillä pienillä vanhan metsän sirpaleilla luonto elää vielä ikiaikaisessa asussaan, mutta ovatko alueet riittävän suuria taatakseen elinmahdollisuudet kaikille lajeille? Suomalaisdokumentin myötä palaamme aikaan, jolloin metsällä oli jumalallinen asemansa. Saamme seurata Venäjän ja Suomen rajojen molemmin puolin muutoksia, joita ihmisen ja luonnon suhteessa on tapahtunut aina nykypäivän tehometsätalouden aikakauteen saakka.