Tapio Meri
Mielipidekirjoitus, Satakunnan Kansa 27.7.2009

SuomiAreenan loppupäivänä ohjelmaan kuulunut Fennovoiman ”Lupa uuteen ydinvoimaan: puntarissa yhteiskunnan kokonaisetu?” oli saanut paneeliinsa ministeri Ilkka Suomisen, kansanedustaja Eero Heinäluoman ja kansleri Ilkka Niiniluodon. Niiniluodon avauksessa vielä asiaa käsiteltiin osittain filosofisena näkemyksenä eli mitä yhteiskunnan kokonaisedulla tarkoitetaan. Tilaisuus kuitenkin repesi muiden panelistien toimesta iloiseksi uraanivoiman lobbaustilaisuudeksi saaden lopuksi Niiniluodonkin mukaan.

Suominen totesi ensi kommentteinaan uudistuvan energiamuodon olevan ainoa oikea. Samaa toisti Heinäluoma sanoen mm. tuuli-, aurinko- ja bioenergian olevan ne oikeat tavat tuottaa energiaa. Hetken lämmittelyn jälkeen molemmat vaipuivat lähes euforiseen unelmaan kolmen uuden ydinvoimalan rakentamisesta maahamme, koska ”mitäs sitten tehdään kun ei aurinko paista eikä tuule?” Tosin he taisivat kuitenkin uskoa, että kaikki kolme ydinvoimalaa eivät saa lupaa ”ainakaan heti”.

Panelistit myös ”tiesivät” sähköenergian tarpeen kasvavan jatkossa myös talouden kohentumisen jälkeen. Kumpikaan ei epäillyt asiaa eikä myöskään sitä, etteikö uusi voimala saisi eduskunnalta lupaa rakentamiseen. Molempiin näihin ”faktoihin” on kuitenkin esitetty päinvastaisia todisteita. Muun muassa hiljan päättyneessä Climbus- projektissa todettiin maamme sähkön kulutukseen löydettävän helposti usean terawattitunnin säästön.

Keskustelijat totesivat mahdollisen uuden ydinvoimalan käyttöiäksi noin 50 vuotta. Uraanivarannoista on ristiriitaisia tietoja; taloudellisesti edullisten löytöjen kerrotaan riittävän nykyisiin ydinvoimaloihin 50–80 vuodeksi. Suominen ja Heinäluoma ovat siis valmiit ottamaan maahamme voimaloita, joiden jätteiden lopullisesta sijoituspaikasta ei ole varmuutta, joiden rakentamista tällä hetkellä vastustaa suurempi osa kansalaisistamme, joiden pysyvä turvallisuus jää kysymysmerkiksi. Kultainen kädenpuristus teollisuudelle jää tuleville sukupolville pysyväksi murheeksi säilöttyjen uraanijätteiden ja raaka-ainekaivosten takia sadoiksi vuosiksi muistoksi ajasta, jolloin raha ratkaisi kaiken..

 

Unelmat uusista ydinvoimaloista tulee haudata ja suunnata resurssit paneloitsijoidenkin mainitsemiin uudistuviin energiamuotoihin. Sitä tukevat energiakäytön tehostaminen, säästäminen ja nopeasti etenevä tutkimustyö Vientiponnistelut tulee ohjata puhtaan energiamuodon kehittämiseen eikä suinkaan ydinsähkön vientiin..