(Satakunnan Kansa, 21.4.2008)

tapio.jpgSK:n artikkelissa 1.4. kuvailtiin muovipussien pesemistä Norsunluurannikolla. Samassa yhteydessä todettiin Suomessa myytävän 230 miljoona muovikassia, eikä ympäristöministeriöllä ole aikomusta rajoittaa niiden käyttöä mm. EU:n päätösten takia.

Muovikassi tunnustetaan pienenä osana olevan suuri uhka ympäristölle sekä valmistukseen tarvittavan raaka-aineen että kassin hävittämisen takia. Jos EU:n mahdollisen päätöksen pelko on halvaannuttanut ympäristöministeriön, niin nyt voisi ympäristöstään huolissaan oleva keskusliike ryhdistäytyä ja aloittaa muovikassien boikotoinnin. Tämä tapahtuu esimerkiksi siten että keskusliike valmistuttaa kestäviä ja riittävän kokoisia kangaskasseja, jotka joko myydään omakustannushintaan tai annetaan asiakkaille vaikkapa tietyn suuruista ostosta vastaan. Muovikasseista saatu myyntivoitto tulee takaisin vastuunsa tuntevien kuluttajien siirryttyä kyseisen keskusliikkeen asiakkaaksi. Samassa yhteydessä heitä voidaan informoida käyttämään myös hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen vaikkapa pyykinpesusta tuttuja verkkopusseja.

Kyseisen artikkelin mukaan vanhempi tutkija Helena Dahlbo korostaa, että suurin ympäristöongelma on kuitenkin kassin sisällössä. Siinä hän varmasti on oikeassa. Kuluttajan ehkä suurin mahdollisuus vähentää omalta osaltaan kasvihuonekaasupäästöjä on pakata entistä vähemmän kangaskassiinsa liha- ja maitotuotteita siirtymällä käyttämään enemmän kasvispohjaisia ruoka-aineita.