SK (22.8) kirjoitti Afrikkaa riivaavasta muovikassiongelmasta. Maat, joita nimitämme kehitysmaiksi, ovat meitä edellä vähentämässä maassaan ympäristösyistä muovipussien käyttöä.

Muovikääröt eivät ole vain Afrikan vaan koko maailman ongelma. Esimerkiksi Costa Ricassa kypsymisvaiheessa olevien banaanitertut pannaan siniseen muovipussiin kypsymisvaiheen nopeuttamiseksi. Lisämurheena muovipussit on käsitelty tuholaisten estämiseksi erilaisilla hyönteismyrkyillä.

 

Suureksi ongelma tulee luontoon päästetyistä miljoonista muovipusseista, jotka muodostavat vaaran jokien eläimistölle ja padottaessaan vesiä muokkaavat rantatörmät aivan uudenlaiseksi.

Australian Tasmaniassa ovat pikkukaupungit kampanjoineet voimakkaasti muovikasseja vastaan. Niinpä monista kaupungeista ei kauppatarvikkeita enää pakatakaan muoviin, vaan kauppaketjut myyvät omia kangaskassejaan omakustannushintaan. Sama henki oli ainakin joissakin kauppaketjuissa myös Sydneyn alueella pari vuotta sitten.

Ruandan ja Eritrean lähtökohdat muovipussien kieltämiseen ovat lähteneet terveydellisistä syistä, Australia pyrkii ympäristöystävällisistä syistä vähentämään muovisten kantovälineiden käyttöä. Onhan muovi lähtökohdiltaan öljypohjainen tuote ja siinä mielessä ilmaston lämpenemiseen vaikuttava osatekijä. Voitaisiinko Suomessa vaikuttaa muovikassien voimakkaaseen vähentämiseen?

Varmaa lienee, etteivät muovikassit voine hävitä pikapuolin maastamme. Niiden määrän vähentäminen sen sijaan on helpompaa. Olen odotellut koska jompikumpi suurista kaupparyhmittymistä tosissaan aloittaa muovikassivastaisen kampanjan. Paraikaa tiedon ja valistuksen levitessä uskon tämän kaupparyhmän olevan myös markkinajohtaja omalla alueellaan. Vastauksena ei tulisi olla vaihtoehtoisesti tarjota paperikassia, vaan myös yrityksen markkinakustannuksiin sisällytetty monivuotinen lähes ilmainen asiakaskangaskassi. Jostakin syystä kauppojen asiakkaat eivät juuri käytä uudelleen vanhaa muovikassiaan, joka joutuu useimmiten roskapussiksi.

Valtiovallalla olisi puolestaan mainio ase vähentää muovikassien käyttöä määräämällä niille eräänlaisen rangaistusvero. Kohonnut hinta siirtäisi valistuneen kuluttajan käyttämään pitkäikäistä kangaskassia. Nyt aloitettava energiajätteen kerääminen sisältäisi silloin enemmän suuremman polttoarvon sisältämää materiaalia.