Maria Väkiparran Satakunnan Kansassa 29.4.2006 julkaistu mielipidekirjoitus.

Nyljetty kissa ei herää unestaan – toivottavasti kuluttajat vähitellen heräisivät

Mm. Satakunnan Kansassa, Animalia- ja Kaleva -lehdissä on lähiaikoina julkaistu juttu kissanpentujen turkkien päätymisestä ”yllättävän aidonnäköisille” koristekissoille. Nukkuva kissa -koristekissat on valmistettu Aasiassa täyttämällä nyljetty kissanpentu, jonka silmäaukot ovat kuivuneet kiinni, korvat kovettuneet, tassut leikattu pois ja nenä korvattu muovisella napilla. Miten ihana lelu lapsen hellittäväksi! Lelujen lisäksi koira- ja kissaturkiksia käytetään mm. vaatteissa, turkissomisteissa, kokoturkeissa ja jopa lemmikkien leluissa.

Tyypillinen reaktio tällaisia juttuja lukiessa lienee epäuskoisen kauhistunut; meillä kuluttajilla ei ole juurikaan tapana selvittää ostamiemme tuotteiden alkuperää – johtuen osin välinpitämättömyydestä, osin sokeasta luottamuksesta liiketoiminnan etiikkaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että liiketoimintaa ohjaa ensisijaisesti raha – ei etiikka: esim. Aasiassa kissan tai koiran kasvatus turkiseläimeksi on yksinkertaisesti halvempaa kuin tekoturkiksen käyttö.

Alkuvuodesta julki tullut minkinruhojen syöttäminen ketuille ja suomalaiskettujen vienti Kiinaan ala-arvoisissa olosuhteissa asettavat myös kotoisen turkistarhauselinkeinomme kyseenalaiseen valoon. Tuolloin saimme lukea lentokentän järkyttyneen henkilökunnan kuvauksia päällekkäin kasatuista, toistensa ulosteista kastuneista suomalaisista siitosketuista, joista lukuisia kuoli lentomatkan aikana. Suomalaiset tarhaajat ovat hyvin tietoisia kettujen äärimmäisen kovakouraisesta käsittelystä määränpäämaassa Kiinassa (osa ketuista mm. nyljetään elävältä kissanpentujen tapaan), mutta ovat ilmoittaneet jatkavansa siitoskettujen vientiä.

Valitettavasti myöskään lainsäätäjään ei ole tässä asiassa luottaminen: Yhdysvalloissa ja yksittäisissä EU-maissa (mm. Ranska, Italia, Belgia ja Tanska) kissa- ja koiraturkisten tuonti on kielletty. EU:n kattavaa tuontikieltoa ei kuitenkaan ole saatu aikaiseksi, ja kissa- ja koiraturkiksia jopa tarhataan unionin alueella. Kissa- ja koiraturkisten maahantuonti on sallittu myös Suomeen. Turkistarhaus on kokonaan kielletty tai sitä on voimakkaasti rajoitettu mm. Ruotsissa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa, Hollannissa ja Englannissa. Suomessa julkinen keskustelu asiasta on olematonta. Mikä tahansa elinkeino, jonka harjoittaminen aiheuttaa tarpeetonta tuskaa ja kipua toiselle elävälle olennolle, pitäisi Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa kieltää. 2000-luvun Euroopassa selviydymme kyllä talvesta ilman turkkia, etenkin ilmastonmuutoksen lämmittäessä talvikelejämme useilla asteilla.

Valta on siis tässäkin asiassa kuluttajalla – jokaisella meistä. Jos et ole varma pehmokissan alkuperästä, osta kankainen pehmolelu tai harkitse, josko sittenkin uhraisit lapselle aikaa rahan sijasta. ”Enemmän aikaa – vähemmän roinaa” oli yksi vihreiden edellisten eduskuntavaalien edelleenkin ajankohtaisista iskulauseista.

Maria Väkiparta (vihr.)