Mia Fagerlundin Satakunnan Kansassa 30.3.2006 julkaistu kolumni.

Taidetta Hauenguanossa

Rauman Taidegraafikoiden työtila sijaitsee Vanhan Rauman Hauenguanossa taidemuseon naapurissa. Ikkunaverhoihin on painettu logo RTG, mistä tulee lähinnä mieleen röntgen.

Rationaalisuus päättyykin siihen. Pari kuukautta sitten minulla oli tilaisuus vierailla heidän työtiloissaan, idyllisessä maailmanperintömaisemassa vanhassa talossa. Aivan kuin toisesta maailmasta, Vanhan Rauman sisällä tapasin upeita naisia, ”oikealta” ammatiltaan kuvaamataidon opettajia – taiteilijoita työssään, täynnä ideoita ja suunitelmia tulevasta; näyttelyistä ja vierailuista taiteilijaresidensseissä.

Kuvitellaan tilanne Poriin: sunnuntaikävelyllä voisi pistäytyä taiteilijoiden taloon, jossa olisi työtiloja, näyttelytilaa, ehkä kahvilakin. Tila voisi toimia myös kurssipaikkana mahdollistaen työnäytösten ja näyttelyiden järjestämisen.

Porissa toimii tällä hetkellä useita taiteilijoiden ryhmiä eri puolilla kaupunkia, vaihtelevissa tiloissa. Osa tiloista on purku-uhan alla tai jo päätetty purkaa. Tavalliselle kaupunkilaiselle kuten allekirjoittaneelle kynnys astua sisään muodostuu usein liian korkeaksi ja taide-elämykset jäävät näkemättä.

Pysyvämpää, pienimuotoista paikallisten ja maakunnan osaajien myyntinäyttelyä pitää yllä Satakunnan museo, mille toiminnalle soisi näyttävät puitteet ja moninkertaisen huomion. On silmiä hivelevää ihastella vaikkapa euralaista korumuotoilua. Olisi upeaa saada monen eri luovan alan osaajia yhteen saman katon alle ja heidän taitonsa näkyvästi esille. Puhutaan maakunnan vetureista ja kärkihankkeista, miksei taide ja käsityö voisi olla yksi näistä?

Työkykyä koskevissa tutkimuksissa on sivuttu elämysten kokemisen vaikutusta työmotivaatioon ja terveyteen. Liikunnallisesti passiivinen henkilö saattaa nimittäin saada taide-elämyksestä henkistä hyvinvointia ja motivaatiota enemmän kuin liikuntasuorituksesta. Tämä on tutkimuksellisesti mielenkiintoista, ja asiaa kannattaisi pohtia enemmän.

Pitäisikö siis suositella taidereseptejä liikuntareseptien sijaan tai ohella?

Luovan työn taitajat ansaitsevat asialliset työtilat. Taiteilijoille suunnattu tila, taidetalo, olisi myös meille tavallisille porilaisille suuri mahdollisuus päästä näkemään taiteen tekoa ja sen tuloksia, mahdollisuus kokea uusia elämyksiä. Unohtamatta tietenkään imagollista merkitystä koko kaupungille..

Rauman visiittini päätteeksi astuin ulos taidegraafikoiden talosta, ilta oli jo pimeä, oli satanut uutta lunta, olo oli kuin jouluaattona. Voisimmeko me porilaiset toivoa ensi joululahjaksi taiteilijoille taloa, tai tietysti mieluummin jo vähän aikaisemmin?

Mia Fagerlund
mia.fagerlund@fimnet.fi
Kirjoittaja on työterveyslääkäri, kolmen lapsen äiti ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Porissa.