(Satakunnan Kansa, mielipidekirjoius 18.10.2008)

Tänään vietetään Euroopan liikenneturvallisuuspäivää, jonka tavoitteena on kaupunkien liikenneturvallisuuden parantaminen.  Euroopan mittakaavassa taajamat ovat vaarallisia paikkoja, koska tilastojen mukaan taajamissa sattuu kolmannes liikennekuolemista. Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin jalankulkijat ja pyöräilijät ja näistä ryhmistä erityisesti lapset ja vanhukset.

 

Ollessani eilen pyöräilemässä kauniissa syyssäässä oli pakko todeta, että pyöräily on vaarallista. Hyvin sujui vielä pyörätiellä, mutta auta armias, kun pääsimme keskustaan. Vaikka olimme suojatiellä ja autoille oli kolmiot niin hurjaa vauhtia autot tulivat jarrut kiljuen tehden viimehetken jarrutuksia. Myöskin pyöräteiden merkinnät pitäisi olla selvemmin merkitty kuin osittain kuluneet maalaukset katuosuuden alussa. Pyöräily on hyvä liikuntamuoto ja kätevä tapa liikkua, joten se pitää tehdä turvalliseksi kaupunkilaisille.

Porin taajamassa on sattunut liian paljon vähältä piti tilanteita ja liikennekuolemia. On tärkeää, että  kaupunkisuunnittelussa huomioidaan riskitekijöiden minimointi liikenneturvallisuuden ehdoilla. Itse kukin pystyy parantamaan omaa ja muiden liikenneturvallisuutta omalla käytöksellään. Heijastimien käyttö on suositeltavaa syyshämärässä. Kypärä on pyöräilijälle halpa henkivakuutus. Autoilijat maltti on valttia liikenteessä.

Auli Brander
kunnallisvaaliehdokas (vihr.), Pori